Szerelme a matek

S hogy honnan eredezteti a tehetségét? Apai nagyanyja matematika-kémia szakos tanárként dolgozott; ő szerettette meg vele a matekot. Édesanyja gimnáziumi magyartanár, édesapja informatikus, így odahaza is gyakran szó esik a számok világáról. Tisztában van azzal is, hogy a szorgalom, a kitartás, a szerencse nem elég, a talentumot Istentől kapta, és ebben a sikerben ő is benne van. Átlagos fiatalnak tartja magát, csak egy kicsit másként fogja fel a dolgokat matekból – ahogy ő fogalmaz. Lázba hozzák a nehezebbnél nehezebb feladványok, amelyeket élvezettel old meg. A siker íze-öröme pedig tovább doppingolja. Ezért beszélget például könnyebben azokkal a lányokkal, akik konyítanak egy kicsit kedvenc tárgyához. Természetesen a matematika viszi a prímet, de a kémia, a fizika, az informatika és a biológia is érdekli „valamelyest”.Mint megjegyezte, a számelmélet és az elemi geometria érdekli leginkább, s kiváltképpen örül, ha sikerül megoldania egy-egy nehéz matematikafeladatot. Tanára, Fodor Péter elismeri: bizony akadnak olyan feladványok, amelyeket maga sem tud megoldani, tanítványa viszont sikeresen megküzd velük. A felsőt már a katolikus általános iskolában kezdte Ákos, akinek tehetségére Witzlné Horváth Anita tanárnő is felfigyelt. A nem mindennapi versenyeredmények után, s most, hogy országos első lett, sokan gratuláltak neki. A tanárok egyébként egy-egy versenyt követően nem feleltették más tárgyakból, hiszen tudják, hogy matekból kiemelkedő a teljesítménye. De nemcsak abból, mindenből, ugyanis kitűnő lett a bizonyítványa. Tavaly első helyen végzett az Arany Dániel-matematikaversenyen, hatodikban második lett egy országos versenyen, de mindig benn volt az első tíz között. A katolikus iskolák közötti versenyen is ő szerezte meg a pálmát.

Ákos örömmel mesélt a Pósa Lajos-féle tehetséggondozó táborok hangulatáról, ahova négy éven át járt, most pedig beválogatták a Közép-Európai Diákolimpia csapatába. Kilenc ország hat-hat versenyzője mérettetik meg Poznanban. A sikeres szereplés érdekében a szervezők már a közeljövőben táborba várják a tehetséges diákokat, akik szeptember végén utaznak Lengyelországba… A szolid fiatalembernek – aki nem jár diszkóba, viszont kedveli a szimfonikus rockzenét – még két éve hátravan a gimnáziumból. A most elért eredmény ellenére érettségiznie kell matematikából, ugyanis az oktatási kormányzat éppen idén törölte el a korábbi kedvezményt. Ákos azonban nem esik kétségbe ettől, hiszen a kisujjában van minden. Hol folytatja, ha befejezi a katolikus gimit? Még nem tudja. Valószínű, hogy matematikus lesz. Azt vallja, ezt van még ideje eldönteni. S hogy miként telik a nyár? Edzéssel. Magyar és angol szakkönyvekkel a kézben, számítógép előtt ülve, no meg táborozással. Barátaival sátorozni megy Tatára.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .