Szépséggel, lélekkel – Séta a barokk Vác utcáin

Fotó: Fábián Attila (képgaléria)

 

Vác nagy érdeme – a sok szép látnivaló mellett –, hogy könnyen megközelíthető. Budapestről húszpercenként érkeznek ide vonatok, az állomástól rövid sétaút visz a Március 15-e térre, ahol a várossal való ismerkedést érdemes elkezdeni.
A tér végleges formáját az 1760-as években nyerte el, amikor lebontották a fél évezredet átélt, már rossz állapotban lévő Szent Mihály-templomot, amelynek romjai ma is láthatók. Jobbról is, balról is hívogató barokk műemlékek állnak, a Duna közelsége pedig arra csábítja a látogatót, hogy egyenesen a folyó melletti korzót válassza. De ne legyünk mohók. Haladjunk szépen sorban, és álljunk meg a középkori templom romjai mögött álló Fehérek templománál.
Az istenháza a fehér ruhás domonkos atyák után kapta nevét. A szerzetesek, miután II. József feloszlatta a rendet, már nem tértek vissza a városba. A templom oldalhomlokzatán Nagy Lajos király lánya, a lengyel királynő, Szent Hedvig szobra áll. Hedviget néhány éve a Dunakanyar védőszentjeként is tiszteljük.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .