Szépítik Szekszárdot

A mostani, őszi akció során a Clark Ádám Flottilla tagjait dicsérték a legtöbben. Szó, mi szó, volt mit szépíteni a Sió partján is. Bázisuk annak a zsiliprendszernek a tőszomszédságában található, ahol a Dunába ömlő csatorna vízszintjét szabályozzák. Sok gyalogos, kerékpáros és kenus kiránduló keresi fel ezt a környéket, elképesztő mennyiségű szemetet hagyva maga után. S ami még megdöbbentőbb: az elvileg környezetkedvelő horgászok sem veszik maguknak a fáradságot, hogy a partot olyan állapotban hagyják el, ahogyan érkezésükkor találták. Tisztelet persze a kivételnek.

 

A flottilla elnöke, Gaál László elmondta: egyesületük vízitúrák szervezésével, táboroztatással, gyermekek képzésével – a hajózás, a sátorállítás, a vízi mentés szabályainak és fortélyainak megismertetésével – foglalkozik. A környék megtisztításában 1998 óta vesznek részt, az utóbbi években csatlakoztak a Szépítsük együtt Szekszárdot! akcióhoz. Ennek fejében már nem kell foglalkozniuk a többmázsányi összegyűjtött hulladék elszállíttatásával, azt átvállalja a város. Korábban előfordult, hogy nem találtak szponzort erre a feladatra, így a szemétszállításért harmincötezer forintot fizettek ki az egyesület meglehetősen szerény éves keretéből.


A vízparti hulladék nagy részét a PET-palackok, a csalis- és sörösdobozok, nejlonzacskók és papír zsebkendők teszik ki, de áradáskor hozott már a Sió a zsilip környékére ócska gáztűzhelyet és hűtőszekrényt is. Tulajdonképpen bármit partra vethet itt a víz, amit a százhúsz kilométer hosszú csatorna felsőbb szakaszain beledobálnak.

A mostani akció mintegy húsz résztvevője között ott volt a Szépítsük együtt Szekszárdot! program vezetője, Bodó Kata is, aki nagyon eredményesnek minősítette a flottilla munkáját. Kenuikkal bizonyos távolságonként ki-kikötve nyolc-tíz kilométernyi partszakaszt tisztítottak meg, s ugyanekkora területen takarították ki a gátat is. Legalább hat kilométernyi erdei útról is összegyűjtötték az eldobált hulladékot. Munkájuk eredményeképpen többmázsányi szemét került a vízpartról oda, ahová való: a fekete zsákokba.

Fotó: Wessely Gábor

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .