Széphajú Harald földjén

Skandinávia egyik alkotmányos monarchiájának története, kultúrája régóta érdekel. Nemrég olvastam a történész végzettségű, 1970-ben született norvég író, Carl Frode Tiller Bekerítés-regényeit, amelyekben elsősorban nem a kimondott szavak, nem a beszéd, hanem a leírt, szabatosan megfogalmazott mondatok kerülnek a középpontba.


Levélbeli visszaemlékezésekből áll össze a történet, amely révén az író olyan kérdésekre keres választ, mint hogy mennyire ismerhetünk meg valakit, s bennünket mennyire ismerhetnek meg a hozzánk közelebb vagy tőlünk távolabb állók. Lehetséges volna, hogy a legjobb barátunk vagy lélektársunk sem képes megragadni jellemünk lényegét? S vajon milyennek látnak bennünket a gyerekeink? Elképzelhető, hogy örök titkok vagyunk és maradunk egymás számára? Kiismerhetetlenségünk oka persze lehet a beszéd is, már ha túl jól és okosan rakosgatjuk egymás mellé a szavakat… Az viszont nem félreértés, s kétség sem fér hozzá, hogy november 15-én tartják Norvégiában a hivatalos skolebrød-napot. A norvég „iskolakenyér” népszerű sütemény, az 1950-es években született, azóta töretlen népszerűségnek örvend, a diákok tízóraira, uzsonnára is ezt fogyasztják. Ránézésre olyan, mint egy kókuszreszelékkel megszórt fánk, amelynek közepén vaníliaöntet trónol. De lássuk a receptjét, hátha november közepén néhány ízletes falat erejéig házunkba költözhet Norvégia, s Széphajú Harald kései utódai révén mi is skandináv hangulatban várhatjuk majd az adventi böjti időszakot…

Hozzávalók (10-12 darabhoz): 500 g liszt, 80 g porcukor, 80 g olvasztott vaj vagy margarin, 40 g friss élesztő, 2 dl tej, 1 egész tojás, 1 tojás sárgája, 2 teáskanál őrölt kardamom. A töltelékhez: fél adag házi vaníliapuding (picit sűrűbbre készíthetjük plusz 5-10 g keményítő hozzáadásával). Zacskós pudingot is használhatunk, de kevesebb tejjel készítsük. A cukormázhoz: 1 csésze porcukor, víz, kókuszreszelék. Elkészítés: A tészta hozzávalóiból kelt tésztát készítünk a szokásos módon. Letakarva, meleg helyen egy óráig kelesztjük. Átgyúrjuk, ismét letakarjuk, és további fél óráig kelesztjük. A tésztát ismét átgyúrjuk, tizenkét egyenlő részre osztjuk, és gombócokká formáljuk. A gombócokat kissé kilapítjuk, közepükbe kis krátert mélyesztünk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket, és vaníliapudingot teszünk a mélyedésbe. 230 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük, körülbelül 10-15 perc alatt. A mázhoz egy tálba szitáljuk a porcukrot, és annyi vízzel elkeverjük, hogy sűrű, de kenhető mázat kapjunk. Ezzel bekenjük a kissé kihűlt sütik oldalát, és meghempergetjük őket kókuszreszelékben. (Forrás: http://szofika-a-konyhaban.blogspot.hu)