„Szép ház, nagy park közepén…”

Bajor Gizi temetésén a pályatárs, a későbbi múzeumalapító Gobbi Hilda is búcsúbeszédet mondott: „Nálad szebben senki nem tudott szeretni, és nálad jobban senkit nem szerettünk… Te azon ritkák közé tartozol, akik estéről estére megteremtették élő művészetünknek a halhatatlanságot…”Hatvan évvel ezelőtt Gobbi Hilda kezdeményezésére jött létre a Bajor Gizi Emlékmúzeum a művész egykori villájában (XII. kerület,
Stromfeld Aurél út 16.), amely ma a magyar színháztörténet emlékhelye. A múzeum felügyeletét az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet látja el, szem előtt tartva Gobbi eredeti koncepcióját. A művész ugyanis a felejtés ellen, a megfoghatatlan megőrzéséért, az emlékezésért teremtette meg a múzeumot, nem utolsósorban azért, hogy ellentmondjon és dacoljon kollégájával, Latinovits Zoltánnal és borús gondolataival: „A színész minden művészek között a legmulandóbb játékot játssza. Játéka nyomán nem marad semmi. Léte naponta igazolódik vagy soha. Élete a vele játszóktól függ. A közönségtől, a kortársaktól. A színész halála után csak emlékek maradnak. Halálával művészete megszűnik. A kortársak halálával emléke is kivész.”

A Bajor Gizi Színészmúzeumban a Magyar Dráma Napján, 2002. szeptember 21-én nyílt meg a Kulisszák között című állandó kiállítás az emeleten. A tárlat a színházi alkotófolyamatot bemutatva vezeti végig a látogatót a magyar színháztörténet kiemelkedő pillanatain, idézi fel a színházművészet felejthetetlen alkotóit. A földszinten 2010-ben nyílt állandó kiállításon Bajor Gizi személyes tárgyait, színpadi kellékeit láthatjuk, és megismerkedhetünk e kivételes művészi pályával is. Az egykor Jászai Marinak, Márkus Emíliának és Gobbi Hildának berendezett emlékszobák helyén 2010-től kezdve időszaki kiállításokat rendeznek. A múzeum honlapján (www.bajorgizi.hu) azonban számos fotó, kézirat, archív hang- és videofelvétel segítségével végignézhetjük a régi tárlatokat.

A múzeum a hatvanadik évfordulón egész évben érdekes programokkal várja a látogatókat. Jelenleg Pécsi Sándor emlékkiállítása látható (június 24-ig); illetve március 29-én nyílik az Állj meg, pillanat! című tárlat, amelyen Domonkos Sándor fotóművész alkotásai tekinthetők meg.
Fotó: Füle Péter

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .