Szenvedélybeteg-segítő szolgálat a karitásznál

Valamennyi intézménynek hasonló az alapkoncepciója, azaz alacsonyküszöbű pszichoszociális ellátást nyújt, de mindegyik a helyi viszonyokra, kihívásokra reagál. Egy intézményen belül dolgozik pszichiáter, addiktológus, mentálhigiénés szakember, szociális munkás, család- csoport- és pszichoterapeuta. A RÉV-szolgálat keretében számos különböző csoport és klub működik, amelyek kiegészítik az egyéni terápiás foglalkozásokat. Ezek intézményenként változnak – itt csupán néhányat említünk közülük.

Vannak önsegítő csoportok alkoholbetegeknek, drog- vagy szerencsejáték-függőknek, illetve a szenvedélybetegek hozzátartozói számára is. Akad néhány egészen speciális csoport is, ilyen például Budapesten az apacsoport vagy a gyász- és veszteségfeldolgozó csoport.


A RÉV-intézményeken belül számos szabadidős klub is működik, melyeknek nagy szerepük van a függőségek kezelésében. Ilyen például a kreatív alkotótevékenységeket biztosító kézművesklub vagy a művészeteket segítségül hívó zene-, film-, illetve olvasóklub, valamint a különböző sportklubok. A hit is kiemelt erőforrás a gyógyulás során, ezért természetesen van bibliacsoport is.

 

A RÉV-intézmények fontos tevékenysége a prevenció. Megelőző jelleggel elsősorban fiatalok számára tartanak foglalkozásokat. Egerben működtetnek egy úgynevezett Caritas party service-t, amelynek célja a biztonságos szórakozás elősegítése az elektronikus zenei partikon.

Ezen túlmenően a RÉV biztosít úgynevezett elterelést, azaz megelőző-felvilágosító szolgáltatást is azok számára, akiket csekély mennyiségű kábítószer megszerzésével, birtoklásával vádolnak, és a hatóság arra kötelezi őket, hogy részt vegyenek ilyen kezelésen, amely alternatívát jelent a szankcionálás körében.

(Elérhetőségek: www. karitasz. hu/rolunk/rev/revhalozat.)

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .