Szentmisékkel, kiállításokkal ünnepel…

Az 1009-es oklevél keltezési helyeként Sóly település középkori temploma szerepel, mely legrégibb bizonyított falusi templomunk. Bár ez a dokumentum nem maradt fenn, azonban IV. Béla egyik oklevelében szó szerint szerepel. Nyáron Sólyom László köztársasági elnök részvételével e településen tartanak majd ünnepséget az ezer esztendővel ezelőtti esemény emlékére.

Ugyancsak idén emlékezhetünk első királyunk felesége, Boldog Gizella halálának kilencszázötvenedik évfordulójára. Ebből az alkalomból a veszprémi Gizella Királyné Múzeumban és a piarista templomban kiállítások nyíltak május 1-jén, 2-án és 8-án.

Perlaki József üvegfestőművész tárlatát május elsején nyitották meg a piaristák templomában, másnap Szent Pál, a népek apostola, illetve Gutheil Jenő kanonok, Veszprém történetének ismerője címmel Szendi József nyugalmazott érsek tartott kiállítás-megnyitót. Május 8-án pedig Somogyi Győző magyar szentekről és boldogokról készített műveiből nyílik kiállítás, melyet az egyházmegye jelenlegi érseke, Márfi Gyula nyit meg.

Boldog Gizella halálának évfordulóján, május kilencedikén a Szent Korona másolata, valamint Gizella keresztje és történelmi zászlók is Veszprémbe érkeznek. Az idei Gizella-napok alkalmából várhatóan az egész ország figyelme Veszprém felé fordul, több ezer embert várnak a programokra, a jelentős egyházi ünnepre. Az egész város készül a megemlékezésre, hiszen úgy tervezik, hogy az ünnepségen jelen lesz a teljes püspöki konferencia és a pápai nuncius is. Az ünnepi szentmisére a városba várják négy megye papságát is.

A Gizella-napok május 7-től 10-ig tartanak, a magyar államiság szimbóluma, a Szent Korona másolata csak 9-én lesz a bazilikában, de még aznap visszaszállítják. Gizella keresztje és a zászlók azonban több napig maradnak a városban.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .