Szentmise a málenkij robot áldozataiért Nagymaroson

Idén Varga Lajos váci segédpüspök mutatott be szentmisét a málenkij robot áldozataiért a nagymarosi római katolikus templomban.
A jelenlévőket Petrovics László, Nagymaros polgármestere köszöntötte. Áldást mondott Csuka Tamás nyugalmazott protestáns tábori püspök, és megemlékező beszédet tartott Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.
A szentmise után a Monsberger téren koszorúzással, majd a málenkij robot-emléktúra résztvevőinek vetítéssel egybekötött beszámolójával ért véget a megemlékezés.
1944 őszétől hadifogolyként vagy internáltként csaknem 800 ezer embert hurcoltak el Magyarországról a Szovjetunióba többéves kényszermunkára, akár negyedszázados száműzetésre. Az elhurcoltak közül 200 ezren soha többé nem tértek haza.
Nagymarosról, Kismarosról és Zebegényből 1945 januárjától vittek el embereket. A túlélők első csoportja csaknem egy évtizeddel később, 1953. november 25-én térhetett haza a táborokból.

Forrás és fotó: Dunakanyar Régió; Váci Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .