Szentföldi lelkigyakorlaton a szegedi szeminárium

Fotó: Veréb László, Tapodi Krisztián

 

A Szent Gellért Szeminárium elöljárói és növendékei Kocsi György biblikusprofesszor lelkivezetésével zarándokoltak a Szentföldre. A résztvevők Jézus életének főbb helyszíneit érintve csaknem egy hetet töltöttek Izraelben. A közösségi program egyúttal a szeminárium éves lelkigyakorlata volt. A Prédikátor könyvének tanítása szerint „Mindennek megszabott ideje van, megvan az ideje minden dolognak az ég alatt” (Préd 3,2). A szegedi szeminárium most a lelki feltöltődésre szánta ezt a néhány napot, amikor növendékei és oktatói kegyelmekkel teli utat járhattak be Jézus nyomában. A szegedi csoport tagjai az érkezés után éjszakai imádságon vettek részt a jeruzsálemi Szent Sír-bazilikában. Különleges élményt jelentett éjfél előtt pár perccel megállni ott, ahol Jézust keresztre feszítették és eltemették, majd virrasztva imádkozni Urunk feltámadásának helyszínén.
A többnapos jeruzsálemi tartózkodás alatt a zarándokok megtekintették a város nevezetességeit, és megismerhették Jézus életének helyszíneit. A megfelelő szentírási részek segítették az élmény mélyebb befogadását. Sikerült eljutni a szent három nap eseményeinek főbb helyszíneire is, például Az utolsó vacsora termébe, amelynek közvetlen szomszédságában Veréb László spirituális mutatott be szentmisét. A zarándoklat az Olajfák hegyén, a Dominus Flevit-kápolnánál, valamint a Via Dolorosán folytatódott. Öröm volt rácsodálkozni a város bibliai és kulturális gazdagságára. Jeruzsálem a keresztény és a zsidó vallás mellett a muszlimok szent helye is, így a zarándokok az iszlám kultúra és vallás számos elemével találkoztak.
A szentföldi napok legkiemelkedőbb lelki élménye a Szent Sír-bazilikában, Jézus sírja fölött ünnepelt hajnali szentmise volt, melyet Serfőző Levente prefektus mutatott be. Ritka, hogy egy zarándokcsoport itt ünnepelhet szentmisét, ám a növendékek részesülhettek abban a kegyelemben, hogy Jézus sírjánál ünnepelhessék az Eucharisztiát. A zarándoklat fontos állomása volt még Betánia, Jerikó, Názáret, Kána és Betlehem. A megtestesülés helyszínén magyarul csendült fel a Dicsőség, Názáretben pedig Jézus rejtett, csendes életszakaszán elmélkedtek a résztvevők.
A Jordán folyó Jerikóhoz közel eső részénél – amelyet Jézus megkeresztelkedésének helyszíneként tartanak számon – a papnövendékek elöljáróikkal együtt megújították keresztségi fogadalmukat. A többnapos szentföldi zarándokút során nagy élményt jelentett végigjárni a Galileai-tenger (Tiberiás tava, Kineret-tó, Genezáreti-tó) környékét, ahol Jézus először találkozott a tanítványokkal. Péter meghívásának helyét az első századok óta tisztelet övezi. Ugyancsak a tó partján fekszik Magdala, ahol a zarándoklat záró szentmiséjét Kovács József, a szeminárium rektora mutatta be.
A bibliai helyszíneken ünnepelt szentmisék, valamint a szent helyeken elmondott imádságok megerősítették a papnövendékek és az elöljárók hivatását, és valamennyien lelkileg feltöltődve térhettek haza Szegedre.

Forrás: Szent Gellért Szeminárium

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .