Szentföld

A közel-keleti térségben a helyi egyház sorsa ugyanis szorosan összekapcsolódik az izraeli–palesztin konfliktus alakulásával. A pápa nagy nyíltsággal közelítette meg a Gázai-övezet helyzetét, az emigránsok problémáját, és azt kérte a kérdésben illetékes hatóságoktól, hogy hozzáértéssel, ugyanakkor a szolidaritás szellemében foglalkozzanak a kialakult helyzettel. A „kegyelem pillanatának” nevezte szentföldi utazását. „Ma is azért imádkozom, hogy a Szentföldön soha többé ne legyen háború, erőszak és igazságtalanság” – hangzott a pápa felhívása.

Barlangkolostor a Jordán völgyében

Az izraeli archeológusok által Jerikótól északra felfedezett sziklamélyedés falain feliratok és karcolt keresztek láthatók. A kutatók megítélése szerint a barlang kolostor lehetett a bizánci korszakban. A földfelszín legalacsonyabban fekvő mélyedésének számító Jordán-völgyben található sziklaüreget emberi kéz formálta. A negyven méter széles és száz méter hosszú barlang – Adam Zertal, a haifai egyetem munkatársának szavaival élve – „figyelemre méltó föld alatti építmény”. A háromméteres belmagasságú „épület” szerkezetét huszonkét oszlop tartja, amelyeket különböző faragott szimbólumok ékesítenek: a szakértők harmincegy keresztet, valamint római betűket azonosítottak rajta – tudósít a Haaretz című izraeli napilap.

Híreinket a Zenit, a Vatikáni Rádió, a Magyar Kurír, a CNA, az InfoCatho, a KAP, a KNA, valamint a La Croix információi alapján állítottuk össze

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .