Ausztria

Bécsben szeptemberben zárul a Szent Pál-év

Szeptember 19-én, a Pál Bécsben mottóval rendezendő ünneppel zárul Bécsben a Szent Pál-év. A Stephansdom körüli színpadokon és egyházi épületekben imatalálkozók, előadások, műhelybeszélgetések és zenei előadások lesznek. Nemcsak az aktív keresztények számára szeretnének ünnepi lehetőséget nyújtani, hanem a járókelőknek, érdeklődőknek is. Gyermekfoglalkozások is lesznek. A főegyházmegye részéről Ilse Paul az ünnep felelőse.

„Ne rejtsétek el hiteteket!”

Az osztrák püspöki konferencia nyári ülése emlékeztetett a 2004-es Közép-európai Katolikus Nagygyűlés felhívására, amely így hangzott: „Ne rejtsétek el hiteteket! Ne maradjatok a közös jövőbe vezető út szélén állva! Gyertek velünk, gondolkodjatok velünk, beszéljetek, dolgozzatok velünk! Keressetek szövetségeseket a jóakaratú emberek között.” A püspökök testülete 2010. május 13. és 15. között találkozóra hívja Mariazellbe a plébániai tanácsok képviselőit.

Kevesebb a válás

Kissé csökkent tavaly a válások száma Ausztriában, de még mindig közel minden második megkötött házasság felbomlik. A Statistik Austria hivatalos jelentése szerint 2008-ban 19 701 válást mondtak ki a bíróságok, 815-tel kevesebbet, mint 2007-ben. A tavalyi válások 14 800 kiskorú gyermeket érintettek.

Alaposabb jegyesoktatásért

A linzi egyházmegye alaposabb házassági előkészítő tanfolyamokkal segíti a fiatalokat. Egy-egy tanfolyam tizenkét pár számára indul. Évente 200–250 tanfolyamra van szükség. A tanfolyamokon – melyek vezetőit egyházmegyei szinten képzik – teológiai, orvosi-egészségügyi és jogi ismereteket egyaránt oktatnak.

Készül a Monarchia püspökeinek lexikona

Rupert Klieber professzor, a bécsi egyetem egyháztörténeti tanára német egyháztörténészekkel és Erwin Gatz professzorral, a római Campo Santo Teutonico rektorával az Osztrák–Magyar Monarchia (1867–1918) katolikus püspökeinek, mintegy hatszáz főpásztornak az életrajzi lexikonát készíti. Egy-egy püspökről három–öt oldal terjedelmű cikket terveznek a lexikonba. A munkaközösség – melynek a Kathpress híre szerint nincs magyar tagja – július elején Bécsben tart megbeszélést.

Híreinket a Zenit, a Vatikáni Rádió, a Magyar Kurír, a CNA, az InfoCatho, a KAP, a KNA, valamint a La Croix információi alapján állítottuk össze.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .