Szent Rókus-búcsút ünnepeltek a felvidéki Szepsiben

A hat héten át pusztító járvány 1831-ben kétszáztizenkét áldozatot követelt, majd 1872-ben újabb harmincnégy ember vesztette életét a kolera miatt Szepsiben. A ragály elmúltával a hívek a város domboldalán Szent Rókus tiszteletére kápolnát emeltek, ahol minden esztendőben szentmisét mondanak a betegekért. Napjainkban főként a kábítószer-, az alkohol-, a testiség- és a szerencsejáték-függőkért, valamint a szekták áldozataiért imádkoznak Szepsiben. A búcsúban megemlékeznek a függőségben szenvedők hozzátartozóiról is, valamint azokról, akik a szabadításukért fáradoznak: az orvosokról és az ápolókról. Külön könyörögnek a fiatalokért is, hogy bölcsen, erős akarattal elkerüljék korunk szenvedélyeinek csapdáit. A hagyományos Szent Rókus-búcsú idén is a város és a hívek összefogásáról tanúskodott a kápolna rendbe hozásával és az ünnepi szentmise méltóságteljes megünneplésével.
Az emlékezés és a kérések megfogalmazása az eucharisztikus ünneplésben csúcsosodik ki, mert leghatékonyabban ez juttatja kifejezésre, hogy az Egyházban és a társadalomban egy­aránt nélkülözhetetlen a szolidaritás, a sorsközösség-vállalás. Képességeinket a gondviselés rendelkezésére kell bocsátanunk, mert életünk csak anyagi, lelki és szellemi javaink megosztásával és odaajándékozásával hoz gyümölcsöt – hangoztatta a búcsúi ünnepen mondott beszédében Gábor Bertalan plébános. A szentmise szentségimádással és a városra, valamint a szűkebb pátriára adott szentségi áldással zárult. Az Eucharisztiában jelen lévő Krisztus köszöntése során imádkoztak a 2020-ban Budapesten megrendezendő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus eredményességéért is.

Forrás és fotó: Szepsi Római Katolikus Esperesség

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .