Szent Márton-év a családokért

Fotó: Kissimon István (képgaléria)

 

A kívül és belül megújult Szent Márton-templom szentelésére érkezőket Schauermann János plébános köszöntötte. „A tetőtől a kriptáig felújított templom megmutat valamit annak az épületnek több száz éves történetéből”, amely Szombathely első plébániatemploma volt. A plébános kifejezte köszönetét az anyagi támogatásért a magyar kormánynak, és köszönetet mondott Veres András megyés püspöknek, aki szívén viselte a felújítási munkálatokat.
„Fontos az a támogatás, amelyet a kormány nyújtott, ám legalább annyira lényeges az a minta, amit Szent Márton adott nekünk azzal, hogy a gazdagságról lemondva a szegények felé fordult. Ha ezt a jubileumi évet lelki tartalommal is meg tudjuk tölteni, akkor visszatérhetünk a forrásainkhoz, most, amikor a gyökereinket keressük Európában” – mondta Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, aki a magyar kormány képviseletében volt jelen az ünnepi szentmisén.
„Vajon mindnyájan tudatában vagyunk-e annak, hogy egy olyan helyen állunk, ahol a katolikus egyház kezdeteitől fogva Krisztushoz imádkoztak?” – kezdte szentbeszédét Veres András megyés püspök. Az altemplomban megtalált emlékek azt bizonyítják, hogy már Szent Márton megszületésének idején is éltek itt keresztények. Ennek a hagyatéknak mi vagyunk az örökösei. „Hálát adok az Istennek, hogy megújulhatott ez a templom, hiszen így méltó környezetet tudunk biztosítani azoknak, akik Szent Márton szülőhelyére zarándokolnak. Most, Szent Márton születésének 1700. évfordulóján kötelességünk, hogy ne csak a hívő embereknek, hanem másoknak is megmutassuk a testvéri szeretet és az egymásra figyelés példáját. Legyen ez a mai ünnep alkalom arra, hogy megerősítsük elkötelezettségünket Krisztus iránt, és megújuljunk hitünkben” – fejezte be homíliáját Veres András.
A Szombathely testvérvárosában, Kaufbeurenben található kolostor generális apátnője, Regina Winter Szent Crescencia (1682–1744) csontereklyéjét adományozta a templomnak, melyet a megyés püspök helyezett el az új szembemiséző oltárban.
A székesegyházban tartott esti dicséreten Veres András püspök Szent Mártont  mint hithirdetőt állította a hívek elé. Szent Márton Itáliában, Galliában járva feladatának érezte Jézus Krisztus evangéliumának hirdetését. Ma is rendkívül nagy szükség van arra, hogy a hitet befogadható módon tudjuk továbbadni a jövő nemzedékeknek. A mai ember is megláthatná az igaz­ságot, a „hit jeleit”, ha nem lenne bezárulva a maga világába. „Ha az embernek van bátorsága, hogy elinduljon a hit útján, akkor eljuthat az igazság ismeretére is” – mondta a megyés püspök.
A liturgia után közel két­ezren vonultak át a székesegyháztól a Szent Márton-templom elé. A menetet a Savaria Legio hagyományőrző egyesület tagjai fáklyákkal vezették. Mögöttük vonult a város apraja-nagyja, nagyon sok gyermek is részt vett az eseményen. Mindegyikük kezében ott volt a legtöbbször maga készítette Márton-napi lámpás.
A templom előtti szobornál Veres András püspök arra szólította fel a hallgatóságot, hogy a szent születésének jubileumán tegyenek elhatározást: az év minden napján hozzá hasonló módon fognak élni. A szent ünnepén évről évre meghirdetnek egy akciót, melynek mottója: Váltsuk meg Szent Márton köpenyét! Ennek során azokat a „szemérmes szegényeket” keresik fel, akik, bár rászorulnának, nem szoktak segítséget kérni. Ezt a hagyományt most egy másikkal is kiegészítik. Szombathelyen és Zalaegerszegen a kijelölt üzletekben elhelyeznek egy-egy úgynevezett Szent Márton-ládát. Ezekbe az emberek a bevásárlások alkalmával egy-egy péksüteményt tehetnek, melyeket az ide betérő rászorulók kaphatnak meg.
Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy 2016-ot a kormány is Szent Márton-évnek nyilvánította. Ígéretet tett arra, hogy a templom előtti teret felújítják, és Szent Mártonról nevezik el.
Az esti esemény zárásaként az egyház, a megye és a város képviselői koszorút helyeztek el a szobor talapzatánál.
Másnap délelőtt a Szent Márton jubileumi évet megnyitó ünnepi szentmisét Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök mutatta be. „Az Isten valami nagyon szépet akar minden egyes ember életével. Úgy születünk, hogy megvan bennünk nemcsak a gyarlóságra való hajlam, hanem a jóra való vágyakozás is.” Sok minden befolyásol azonban bennünket, és könnyen letérhetünk a helyes útról. A szentek életük példájával arra bátorítanak bennünket, hogy az „Istentől elgondolt szépet valósítsuk meg”.
Szent Márton egy olyan korban élt, amely sok lehetőséget kínált számára. Ám ő a hatalom és a gazdagság helyett, a közgondolkodás követése helyett az igazság keresésére indult. Ezt pedig Krisztus örömhírében találta meg. „Arra tanít bennünket Szent Márton, hogy az igazságot tegyük életünk vezérelvévé. Ő egyszerre volt példája az istenszeretetnek és az emberszeretetnek” – hangsúlyozta a székesfehérvári megyés püspök.
Szent Márton a békesség embere volt egy békétlenkedő világban. Az ő korában is sokféle gondolat létezett, melyek inkább szóltak az emberről, mint az Istenről. Élete vége felé azt a hírt kapta, hogy egyházmegyéjében felütötte fejét a civakodás. Erejét összeszedve felkerekedett, hogy összebékítse a perlekedőket.
De vajon mi mit akarunk? Azt, hogy a világ, vagy azt, hogy Krisztus szeretete irányítson bennünket úgy, ahogyan Szent Márton életét is vezette? „Adja meg nekünk az Úr, hogy védőszentünk közbenjárására képesek legyünk az isteni igazságot keresni, Isten békéjét befogadni és továbbadni” – fejezte be szentbeszédét Spányi Antal.
„Kívánom minden hozzánk látogató testvéremnek, hogy Szent Márton lelkiségét megértve és befogadva, az ő lelkületével éljék mindennapjaikat. Hiszem, hogy akkor szebb és jobb jövő köszönt majd ránk. Ahhoz adjon nekünk az Isten bátorságot, hogy az év folyamán mindennap tegyünk valamit abból, amit Szent Márton példaként mutat nekünk.” Ezekkel a szavakkal bocsátotta útjukra az ünneplőket Veres András megyés püspök.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .