Szent László útján Vácott

Fotó: Ribáry Zoltán

 

Az ünnepi szentmisén Varga Lajos segédpüspök köszöntőjében hangsúlyozta: a krónikai hagyomány alapján a kilencszáznegyven évvel ezelőtt trónra lépett és nyolcszázhuszonöt éve szentté avatott uralkodó erősen kötődik Váchoz, ezért illő, hogy a neki szentelt emlékévben méltó módon tisztelegjen előtte a város.
– A ferencesek temploma őrzi városunkban a középkori székesegyház emlékét. Képletesen szólva azt mondhatjuk, hogy itt László és Géza király lába nyomában járhatunk – fogalmazott a főpap.
Az ünnepi szertartást Bíró László püspök, Magyarország katonai ordináriusa vezette, aki homíliájában a lovagkirálynak a kun vitézzel vívott harcáról szóló legendáról, illetve annak krónikai ábrázolásairól beszélt. Ez utóbbiakon a királyt gyakran úgy ábrázolták, hogy az ellenfél tüzet okád rá.
– Rendkívül mély értelmű üzenetet hordoz ez az ábrázolási mód, amely azt sugallja, hogy Szent László küzdelme nem egyszerűen a külső ellenséggel szemben vívott ütközet, hanem szellemi harc is a sötétség erői ellenében – fogalmazott Bíró László.
A püspök megemlítette azt is: Szent Lászlót ünnepelni, rá emlékezni nem ködös nosztalgiázás vagy magyarkodás, hanem lehetőség a nemzeti összetartozás, a közösségért vállalt felelősség érzésének erősítésére.
A katolikus főiskolán folytatódott program bevezetéseként Libor Józsefné, az intézmény rektora úgy fogalmazott: nagy örömmel fogadták a vándorkiállítás váci bemutatásának lehetőségét, hiszen a Szent László király által megtestesített erények és eszmények – mint például a bátorság, a lelkiismeretesség, a mértékletesség és a hűség – ma is nagyon fontosak a felnövekvő nemzedékek nevelésében.
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára megnyitójában kiemelte: a Szent László-év nem várt nagy sikert hozott, a programok idehaza, a határon túli és a messze földön élő magyar közösségekben is érezhetően olyan erőket mozgattak meg, amelyek hozzájárulhatnak a nemzeti összetartozás elmélyítéséhez.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .