Szent László-napok Győrben

Fotó: Merényi Zita

 

A győri Zichy-palotában rendezett eseményen Veres András megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke és ­Borkai Zsolt polgármester számolt be a város és az egyházmegye rendezvénysorozatáról.
Zarándoklat és találkozás, hagyomány és élmény, hit és öröm – e hívószavak jegyében szervezi meg a Győri egyházmegye Szent László király jubileumi évének kiemelt eseményét Győr belvárosában. Borkai Zsolt a város és az egyházmegye együttműködését méltatva elmondta: „Számos kezdeményezés mutatja közös küldetésünket. A Szent László-napok is arról a célkitűzésről szól, hogy megismertessük az emberekkel városunkat, múltunkat, emlékeinket és hitünket. Jó, hogy mindezt együtt képzeljük el.”
A győriek életében június 27. mindig megkülönböztetett nap volt – utalt Veres András püspök a város hagyományára. Hozzátette: az egyházmegye a szent uralkodó trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulóját idén többnapos programsorozattal ünnepli, amelynek csúcspontja a Szent László emléknapján a Dunakapu téren tartott szentmise lesz. A szertartást Erdő Péter bíboros, prímás mutatja be az MKPK tagjaival és a szomszédos országok püspöki konferenciáinak képviselőivel közösen. A városi programsorozat csúcspontja ugyancsak 27-én lesz, amikor a hagyományos díszközgyűlés alkalmával átadják a Szent László-emlékérmeket.
Veres András elmondta, a Szent László-napokhoz kapcsolódva az MKPK elhozza Győrbe a KATTÁRS rendezvényét, középpontba állítva a családot, és felvonultatva mindazokat a szervezeteket, személyeket, mozgalmakat, amelyek az Egyházban a család kíséretében, szolgálatában kötelezték el magukat.
A püspök köszönetet mondott a városnak a nyitottságáért, és Borkai Zsolttal együtt reményét fejezte ki, hogy az együttműködés továbbra is eredményes lesz a két fél között. Kiemelte annak jelentőségét, hogy Szent László tisztelete az egész országból és külhonból is zarándokok sokaságát vonzza Győrbe. „Szent László napja újra és újra alkalmat ad arra, hogy a szent király életét felidézve megtaláljuk magunk számára a követhető irányokat” – mutatott rá a főpásztor.
A püspök beszámolt arról is, hogy az ünnepségsorozat művészeti, tudományos, szakrális és szórakoztató programjaival vallásos és nem vallásos érdeklődőket egyaránt szeretne megszólítani. A közreműködők – Bogányi ­Gergely Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, a Győri Filharmonikus Zenekar, a Ghymes együttes, Kiss Gy. László tárogató­művész és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának (PPKE BTK) Boldog Özséb Színtársulata – mindannyian a legmagasabb színvonalat képviselik a maguk területén.
Győr város képviseletében Tóthné Kardos Krisztina, a Győri Művészeti és Fesztiválközpont igazgatója beszámolt a 23-án kezdődő, Szent László korát, a lovagkort megidéző programokról. Időutazásra hív a hagyományőrző és lovas felvonulás, a középkori vásári komédia, a lovagi torna, Szent László és a kun vitéz párviadalának megidézése, a tűz­show, a solymászati bemutató, a bábszínházi előadás, a városlátogatás és idegenvezetés. Mindemellett gasztronómiai programok és kézműves foglalkozások is színesítik a rendezvénysorozatot.
Frivaldszky Edit, az AnyaApaGyerekek kezdeményezés vezetője a KATTÁRS program­sorozattal kapcsolatban a család fogalmának helyes értelmezésére és a családról alkotott kép megosztásának fontosságára hívta fel a figyelmet. Kelet- és Nyugat-Európa között alapvető különbségek mutatkoznak e téren – mondta, és hangsúlyozta, hogy nagy szükség van azon országok összefogására, amelyek azt vallják, hogy a hagyományos család a társadalom alapja. „Felelősségünk, hogy ezt a képet közvetítsük a társadalom és a döntéshozók felé, és bátran kiálljunk értékeinkért” – mondta az AnyaApaGyerekek kezdeményezés vezetője.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .