Szent István-i alapokon

A mai egyházmegye területén 1030-tól zajlik szervezett egyházi élet, amikor is Szent István király megalapította a Csanádi egyházmegyét. A Nagybecskereki egyházmegyét 1986. december 16-án hozta létre Boldog II. János Pál pápa.

Október 8-án, a szláv nyelvű hívek találkozóján Josif Božanič zágrábi érsek vezeti a horvát nyelvű liturgiát. Az egyházmegyében három éve készülnek erre az ünnepségsorozatra: „2009-ben megpróbáltuk elmélyíteni a hitünket, 2010-ben a szentségekkel foglalkoztunk, az idei esztendőt pedig a tevékeny szeretetnek szenteltük” – mondta Német László nagybecskereki megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia korábbi titkára a jubileumi ünnepségről tartott sajtótájékoztatón.

Szent István királyunk idején a Bánát a csanádi püspökséghez tartozott. Így volt ez 1030-tól egészen 1923-ig. Az első világháborút követően, 1923-ban a Szerb–Horvát–Szlovén Királyság szerződést kötött a Vatikánnal. Ennek értelmében a királyság engedélyével a szentszék megalapította a belgrádi érsekséget, annak részeként pedig a bánáti apostoli kormányzóságot. A következő jelentős évszám az egyházmegye történetében 1971 volt, amikor VI. Pál pápa kinevezte Jung Tamás nagybecskereki plébánost apostoli kormányzóvá, címzetes püspöki titulussal. A Nagybecskereki egyházmegye első püspökévé Boldog II. János Pál pápa 1988 januárjában Huzsvár László akkori újvidéki plébánost nevezte ki, aki 2008 júliusáig látta el főpásztori szolgálatát.

(Esztergom–budapesti főegyházmegye/MK)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .