Szent István-ereklyét kapott két felvidéki templom

 

Az ereklyéket Martin Uhál’, a Rózsahegyi Katolikus Egyetem docense vette át Esztergomban, és vitte el Báskára, ahol augusztus 20-án, a búcsúi szentmise keretében tartották meg az átvételi ünnepséget (képünkön). Az esemény jelentőségét növelte, hogy ezen a napon emlékeztek meg a felvidéki település első írásos említésének 770. évfordulójáról is. A hálaadó szentmisét ­Bernard Bober kassai érsek-metropolita mutatta be. A liturgia kezdetén nagy tisztelettel helyezte ki tiszteletadásra Szent István ereklyéit.
A szentek összekötnek, mert olyan elévülhetetlen értékeket alkottak, amelyeknek máig ható üzenetük van – fogalmazott homíliájában az érsek. – Szent István király államférfiként, családfőként, hitvestársként és Mária-tisztelő hívőként is példát mutat minden idők keresztényeinek – mondta a főpásztor.
A másik ereklye Laborcmezőre került. A település hívei idén ünneplik Szent István-templomuk felszentelésének 180. évfordulóját. A jubileum alkalmából Bernard Bober érsek, a település szülötte vitte haza és helyezte el a relikviát szülőfaluja templomában.

Forrás és fotó: Romkat.sk

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .