Szent Gellért-ereklyét kapott a bakonybéli bencés közösség

Az eredeti ereklyét, a szent sípcsontjának felső darabját, 1870 augusztusában Simor János bíboros, hercegprímás, esztergomi érsek adományozta a székesfehérvári székesegyháznak. A Szent Gellért-ereklye leválasztására a székesfehérvári püspöki palota magánkápolnájában került sor Spányi Antal püspök, Halmos Ábel OSB perjel és Vásárhelyi Anzelm OSB alperjel jelenlétében. Az eseményen részt vett Ugrits Tamás pasztorális helynök, irodaigazgató, Szabó János ötvösművész és fémrestaurátor, Mózessy Gergely gyűjteményigazgató, Smohay András, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum igazgatója és Altorjay Áron orvosprofesszor.
Az ereklye megosztása után a bencések által hozott ereklyetartóban (capsulában) helyezték el a leválasztott partikulát, és rögzítették az „Ex ossibus S. Gerhardi” azonosító feliratot. Spányi Antal megyéspüspök lepecsételte a bencéseknek átadott ereklyetartót, majd a relikviákat az oltárra helyezve a jelenlévők a főpásztor vezetésével imádkoztak a vértanú püspök földi maradványai előtt.
Idén januárban kezdődött el a Szent Mauríciusz-monostor felújítása és turisztikai fejlesztése. Az ereklyét március 24-én, ünnepélyes keretek között helyezik el a bakonybéli templom új oltárában.
Forrás és fotó: Székesfehérvári Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .