Szent Ferenc-emlékparkot avattak Szászvároson

Lelkigyakorlat az interneten – rendhagyó kezdeményezése volt ez a dévai Böjte Csaba atyának, aki a Szent Ferenc ünnepét megelőző napokban több elmélkedést töltött fel az általa vezetett alapítvány honlapjára. A gyerekvédelemről ismert szerzetes úgy érvelt: az utazás nehézségekkel jár, ezért hívja meg „online” lelkigyakorlatra az embereket. A napi témához kötődő gondolatot mindennap meg lehetett hallgatni a honlapon, és így végezni egyfajta kilencedet Szent Ferenc tiszteletére. A kisebb testvérek rendjének nagy ünnepén, Szent Ferenc neve napján aztán méltó befejezéssel zárult a kilenced: a szászvárosi kolostor hatalmas udvarán emlékparkot avattak.

Csaba atya Szent Ferenc példáját idézve a szavak erejéről beszélt prédikációjában. Szó esett a gazdag ifjúról, aki Ferenc buzdítására eladta mindenét és árát szétosztotta a szegények között, a gubbiói farkasról, amely Ferenc szavára szelídült meg. Szavainkkal nekünk is bátorítanunk, segítenünk kell egymást, nem pedig civakodnunk és veszekednünk, mondta a szerzetes a zsúfolásig megtelt templomban híveinek, munkatársainak, nevelt gyermekeinek és számos vendégnek. „Uram, tégy engem a te békéd eszközévé” – idézte Ferenc fohászát Csaba atya. A szentmise után a jelen levő szerzetesek és a hívek végigjárták a parkot, ahol egyszerű, fából ácsolt stációk várták a menetet a kanyargós, kaviccsal leszórt ösvények mentén, a tó partja pedig a rossz idő ellenére is elmélkedésre hívott. A stációkon Szent Ferenc életének különböző történeteit örökítették meg: a képeket budapesti fiatalok egy lelkigyakorlat során festették, a famunka többi részét Csaba atya korábbi munkatársa által vezetett cég végezte.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .