A Kármel kiskertje

A rendszerváltás után a kétemeletes épület felújításra szorult állapotban került vissza a nővérekhez, akik sokat dolgoztak azért, hogy idén megnyithassa kapuit az óvoda. Szeptember 1-jén két csoport kezdte meg a „tanévet” az intézményben, amelyet Udvardy György, segédpüspök áldott meg. – Sokan segítettek abban, hogy az óvoda terve valóra válhasson – mondta Miskolczi Erzsébet nővér, az óvoda vezetője. – Dercze Tamás polgármester és Hoch Zoltán alpolgármester nemcsak egyetértettek terveinkkel, hanem öt millió forint támogatást is utaltak részünkre. A generális anya is felkeresett minket Hollandiából, tőle kaptuk az épület tetőzetének felújításához szükséges összeget. Májusban a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítségével egy kolostor teljes berendezését hoztuk el Innsbruckból. Egy konyhaberendezéseket forgalmazó újpesti cég pedig bútorok szállítását vállalta.  Erzsébet nővér huszonkilenc évig Zalaszentgróton dolgozott óvónőként mielőtt 2001-ben belépett a karmelita rendbe. Az újpesti óvodában két rendtársa, Teréz és Bernadett nővér, valamint négy óvodapedagógus, Pocshné Nagy Rita, Győrvári Ágnes, Kovácsné Huszár Eszter és Vida Orsolya segítik munkáját.

– Programunk, amely természetesen az országos alapprogramra támaszkodik, a vallásos életre nevelésre, az egészséges életmódra, valamint a játékra, mint a gyermek alapvető tevékenységére fordít kiemelt figyelmet – mutatta be az intézményt Erzsébet nővér. – A játék rendkívül fontos a gyermek személyiségének alakulásában. Nagy udvarral rendelkezünk, emellett a valamikori kápolnánkban tornatermet alakítunk ki. Az óvoda ökumenikus. Nemcsak katolikus gyermekek járhatnak hozzánk, hanem bárki, akinek szülei az itteni elveket elfogadják. Kiemelt feladatunknak tartjuk, hogy minél szorosabb kapcsolatot alakítsunk ki a szülőkkel. Segítséget nyújtunk, hogy megismerjék, értsék erkölcsi és nevelési elveinket. Évkezdéskor a szülőknek ismerkedési napot tartottunk, de később is tervezünk családi összejöveteleket. A tervek azonban itt nem érnek véget. Jövőre a nővérek tovább bővítik az intézményt.

– 2009-ben szeretnénk megnyitni a gyermekotthonunkat, amely napköziként működne. A karmelita nővérek fő küldetése, hogy otthont adjanak a rászoruló gyermekeknek. Szeretnénk az iskola után valamilyen ok miatt itt maradt gyerekeknek biztosítani azt, hogy kulturált környezetben tölthessék a délutánjukat – mondta Erzsébet nővér. – Távolabbi tervünk az úgynevezett Hetes Otthon kialakítása. Ilyet Zágrábban láttam, s a különlegessége, hogy a szülők látogathatják gyermekeiket, hazavihetik, visszahozhatják őket. Amikor az épület felújítása teljesen befejeződik, hozzáfogunk az otthon tervezéséhez. Befogadnánk a kórházakban hagyott kisbabákat is, mindemellett pedig tervezzük a nővérképzés elindítását.

Mindehhez természetesen biztos anyagi háttérre van szükség, amelyet a rend a későbbiekben egy közhasznú alapítvány létrehozásával szeretne megteremteni. Céljaik támogatására jelenleg pályázatokon vesznek részt, a nyert összegeket és az adományokat – a szülőkkel megbeszélve – pedig a gyermekek javára, intézmény fejlesztésére fordítják.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .