Énekeljünk az Úrnak!

Ennek a természetes emberi igénynek a kielégítésére nyújtott alkalmat Nógrád megye egyházi kórusainak negyedik találkozója, amit a salgótarjáni Szent József-plébániatemplomban rendeztek meg október negyedikén.

Nyolc éve született meg a gondolat Virág László karnagy és barátai körében, hogy össze kellene hívni a megye egyházi kórusainak tagjait. Abban bíztak, hogy az ismerkedés során szerzett és a már meglévő tapasztalatokkal hasznosan tudják segíteni egymás munkáját. Az elképzelésből valóság lett, s 2002-ben már megrendezték az első találkozót, amelyen hét énekkar vett részt. A megye egyházzenei életének, az énekkarok vezetőinek sikeres munkáját bizonyítja, hogy a kétévenként megtartott, s így az idei negyedik bemutatkozáson már tizenegy falusi ill. városi együttes adott ízelítőt repertoárjából. Különös jelentőséget adott a találkozónak, hogy ebben az évben ünnepeljük a Szentírást, de a zenében megemlékeztek Szent Erzsébetről és Kodály Zoltán születésének 125. évfordulójáról is.

Mint Varga László, az Országos Magyar Cecília Egyesület igazgatója elmondta, a katolikus egyházon belül hazánkban mintegy tizenötezer énekkari tag végez rendszeres liturgiai szolgálatot a templomokban. Ezen kívül egyházzenei áhítatot és hangversenyeket is adnak, ami sokszor nagy áldozatot kíván a tagoktól, mert a próbák is igénybe veszik szabadidejüket. A kórusmunka példaértékűen mutatja meg az összefogás erejét, amiből minden alkalommal egy-egy kisebb csoda születik. Az összefogásból született csodára, amelyet a kórusoktól meg lehet tanulni, az élet más területein is szükség volna.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .