Szent Erzsébet kanonizációjára emlékeztek Sárospatakon

 

Az imanap rózsafüzér imádsággal kezdődött. A köszöntőket követően a fatimai jelenésekről, illetve Szent Erzsébet gyermekek iránti szeretetéről hangzott el egy-egy rövid előadás.
Az ünnepi szentmisét bemutató Dominik Duka bíborost a szertartás elején Ternyák Csaba egri érsek köszöntötte. A prágai érsek szentbeszéde kezdetén felidézte  Szent Erzsébet korát: a keresztény és egyúttal a nyugati civilizáció kezdete, a katedrálisok és az egyetemek időszaka ez – fogalmazott a cseh bíboros. Hangsúlyozta: a mai ember elutasítja a hitet, az értelmet és a természetes jogot. Az eredmény a relativizmus, az erkölcsi válság és az iskolai képzés felbomlása.
Szent Erzsébet a maga idejében olyan szellemiséget teremtett, amelynek hatása máig érezhető. „Azok közé a nők közé tartozott, akik közösen alakították ezt a korszakot.  Misztikusok, a szellemi élet tanítónői, Helfta kolostorában élő egyetemi mesterek voltak ők: Hackeborni Szent Mechtild, Nagy Szent Gertrúd, Magdeburgi Szent Mechtild. Szellemi befolyásukkal uralták a társadalom spiritualitását – hangzott el a szentbeszédben. – A mi nyugati keresztény civilizációnkból és kultúránkból származó elvek nélkül lehetetlen elképzelni kontinensünk és nemzeteink jövőjét” – mondta Dominik Duka.
A pünkösdhétfői ünnepi program délután szentségimádással folytatódott, majd a miskolci Fráter kórus adott koncertet.

Forrás és fotó: Egri főegyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .