Szent Benedek-ünnep Pannonhalmán

A szentmisét Böcskei László nagyváradi megyés püspök mutatta be. Homíliájában Szent Benedek spirituális útjáról beszélt, amely a városból a hegy alatti remetebarlangon keresztül a hegy csúcsára vezetett. Ahhoz, hogy Benedek a hegy tetején találkozzon Istennel és az emberekkel, a hegy lábánál lévő barlangban előbb önmagával kellett találkoznia, el kellett fogadnia önmagát – így vált képessé arra, hogy elfogadja a hasonlóan idegen másik embert, és a hasonlóan idegen Istent. Önmagunk elfogadásától a másik ember és Isten elfogadásáig vezet a mai keresztények lelki útja is – hangsúlyozta Böcskei László.


 

Az ünnepi szentmise végén került sor a Pro Pannonhalma-díj átadására, amellyel a bencés közösség a monostor célkitűzéseinek megvalósításában jelentős mértékben, huzamos ideig közreműködő személyeket ismeri el. A díjazott, Czigány Tamás győri építész több mint húsz éve dolgozik együtt a főapátsággal. Szent Benedek ünnepén nyílt meg a pannonhalmi könyvtár kiállítóterében az Ikon és ereklye: Képtisztelet Keleten és Nyugaton című időszaki kiállítás, amely a keresztény képhasználat kérdéseit járja körül.

 

(A tárlatról bővebben következő lapszámunkban olvashatnak.)

 

Fotó: Horváth Tamás

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .