Szent Ányos püspök ünnepe Tihanyban

A tihanyi bencések és az egyházközség hívei együtt ünnepeltek barátaikkal és vendégeikkel: pannonhalmi, győri és bakonybéli szerzetes testvéreikkel, csornai premontreiekkel és zirci ciszterciekkel, egyházmegyés pap testvérekkel, a veszprémi szeminárium elöljáróival és növendékeivel, valamint a bencés öregdiákokkal. Az ünnep bevezetéseként a Porta Pacis Látogatóközpontban mindannyian megtekintették az Isten békéje – Bemutatkozik a Tihanyi Bencés Apátság című új imázsfilmet.
Ezt követően a Pisky sétányon megkoszorúzták az alapító királyi pár szobrát, emlékezve arra, hogy a török kor, a végvári időszak elmúltával, háromszáz éve, 1719-ben tértek vissza a magyar bencések az ősi falak közé.
Mihályi Jeromos perjel, a Tihanyi Bencés Apátság elöljárója a szentbeszé-
dében rávilágított Szent Ányos püspök üzenetére, a tihanyi szerzetesközösség történelmi örökségére és küldetésére: „I. András király 1055-ben a boldogságos Ányos és a mennyekbe felvett Szűz Mária égi oltalmába helyezte monostorunkat és az itt élő szerzetesközösséget… Szent Ányos püspök személyében ma egyszerre ünneplünk egy őrt, akit Izajás szavai szerint Isten az új Jeruzsálem falaira állított, hogy óvja és védelmezze a keresztény közösséget, és egyúttal a győztest, aki oszloppá vált Isten örök templomában. Nekünk is olyan őrökké kell válnunk, akik nem a monostor falait, nem épített templomokat és nem családi házakat féltenek, hanem azokat az embereket, akik Isten népét alkotják. Isten felénk irányuló elfogadó szeretetét megélve kell ezt tennünk” – hangsúlyozta Mihályi Jeromos.
A perjel kifejezte a tihanyi közösség Isten iránt nagy háláját: „1055 óta az itt élő szerzeteseket számos kihívás érte. Testvéreinknek többször is el kellett hagyniuk a tihanyi monostort, amely számunkra az új Jeruzsálemet jelenti. Így történt ez a török hódítások idején is, amikor apátságunkat végvárrá alakították, és megszűnt a szerzetesi jelenlét Tihanyban. Isten kegyelméből, és hisszük, hogy Szent Ányos püspök közbenjárására, 1719-ben, lassan háromszáz éve újra magyar bencés szerzetesek imádsága kezdte betölteni az egyik első magyar király sírját őrző apátság falait” – elevenítette fel a monostor történetét a tihanyi perjel.
Az ünnepi szentmisében Mogyorósi Ányos egyszerű fogadalmat tett.
A szentmise befejező áldása előtt a Tihanyi Bencés Apátság szerzetesközössége az apátság megújulásáért végzett kiemelkedő szolgálatáért Vajda Sámuel-emlékérmet adományozott Németh Katalin okleveles építészmérnöknek, műemléki felügyelőnek, Haris Andrea művészettörténésznek és László Csaba régésznek.
*
A Tihanyi Bencés Apátság a 2019-es esztendőben arra fog törekedni, hogy méltó módon emlékezzék meg a magyar bencések visszatérésének háromszázadik évfordulójáról. Az emlékév alkalmából a jövő év tavaszán új és látványos okoseszközökkel ellátott történeti kiállítás nyílik az apátságban.

Forrás és fotó: Tihanyi Bencés Apátság

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .