Szent Ágota tisztelete

A Sárszentágota szívében felépített emlékhely az országban egyedülálló, sokan zarándokolnak ide gyógyulásukért fohászkodva, vagy hálát adva az emlőbetegségből való felépülésükért. A köz­ség önkormányzata a Székesfehérvári egyházmegye hozzájárulásával és a helybeliek kétkezi munkájának igénybevételével a dombon álló Szent Ágota-templom lábánál alakította ki az emlékhelyet, melyet tavaly júniusban Spányi Antal megyés püspök avatott fel és áldott meg. Tudományos kutatások bizonyítják, hogy a hit és a gyógyulás szorosan összefügg, nem véletlen, hogy a kegyhely létrehozásának gondolata is az emlőrák elleni küzdelem egyik jeles képviselőjétől, Göblyös Péter professzortól származik. A Szent Ágotát ábrázoló kép felirata: Sancta Agatha ora pro nobis me! Szent Ágota, könyörögj érettünk!


A perenyei Szent Ágota-templomot a XVIII. század közepén lebontották, de a Batthyány-családnak köszönhetően a régi kövek felhasználásával újat építettek. A ma is álló egyhajós, barokk stílusú templomot 1768. június 24-én szentelték föl. A templomban látható, Steffek Albin (1893–1967) festőművész készítette falfestmények elsősorban kultusztörténeti szempontból érdekesek, hiszen hazánkban csupán ez az egy képzőművészeti sorozat örökíti meg a vértanú szent példamutató életét. Csire Lenke szép írásából tudjuk, hogy a perenyei búcsún a hívek ősi énekkel fohászkodnak a templom patrónusához: „Szűz virágnak, Ágotának, zengjen énekünk, / Akiben szép csillag támadt, példakép nekünk! / A hívő nép lelkesül, – buzgalomban egyesül, / Ha nevének, édesének szent emléket ül.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .