Élet az üveg mögött

Dél-Amerikában a felszín közelében madarak lesnek rájuk, és hiába a sok generációs akváriumi élet, ezt a viselkedésformát megtartották. Akváriumom „fenegyereke” egy koromfekete Black Molly volt. Apró, félénk halacskaként került hozzám, de ahogy nőtt, úgy vált egyre magabiztosabbá, sőt agresszívebbé. Kiszemelt magának egy tetrát, és üldözni kezdte. Csak ezt az egyet, a többivel nem törődött. Ez, szegény, egész nap a növények sűrűjében lapított, amaz pedig, akár a gonosz megtestesítője, úszóit rezegtetve lesben állt, és várta, hogy kiszemeltje előbújjon rejtekéből. Csupán az etetés idejére volt szent a béke, akkor mindketten csak a hasukkal törődtek. Aztán a Black Molly egy napon váratlanul elpusztult. Kíváncsi voltam, mikor veszi észre a tetra, hogy ellensége nincs többé. Három napig ugyanúgy kuksolt a növények sűrűjében, csak ezután merészkedett elő, és ma már vígan úszkál a többiekkel.


A mexikói kardfarkú hal piros nősténye egyedül van, és magányos egy kis guppi hím is. Az utóbbi megunhatta az egyedüllétet, és bár nincsenek közeli rokonságban (mindkét faj elevenszülő), udvarolni kezdett a nála jóval nagyobb piros halnak. Mindenhová követte, és ha az már nagyon unta hívatlan kísérőjét és megszökött, lázasan kereste, s ha megtalálta, újra boldogan a nyomába szegődött. Nemrég Béres Tamás barátomtól egy fiatal vitorláshalat kaptam. Egyedül lévén megpróbált a fekete tetrákhoz csatlakozni, de amikor azok visszautasították, sértődötten hátat fordított nekik, és azóta hűvös eleganciával egyedül úszkál. Kíváncsi halacska. Ha néha vizet cserélek, és megpillantja a zöld gumicső végét, nyomban odaúszik. El kell hessegetnem, nehogy a lefolyó víz odaszívja, ám nyomban visszajön, és tovább kíváncsiskodik. Fent és lent egyaránt úszkál, etetéskor az ujjaim közül csipegeti ki a granulátumot. A neonhalak ugyanakkor mindig megvárják, hogy a szemcsék a talaj közelébe érjenek. Algaevő halam igazi magánzó, nem közeledik senkihez. Hol egy vízinövény széles levelén látom, hol meg az akvárium falán pillantom meg. Szinte rátapad az üvegre, amíg szélesre tátott szájával az algát szedegeti le róla. Segít nekem tisztán tartani a medencét.

Fotó: Bécsy László

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .