Szekeres Erzsébet kárpitjai Gödöllőn

A szőttesek elhelyezésére november 7-én került sor.Az egybegyűltek körében köszöntőt mondott Szecsődi Péter plébános, majd Kovács Gergelyné kultúrtörténész arról beszélt, hogy a templom fehér falainak „didergő mezítelenségét” Szent Erzsébethez hasonlóan öltöztették fel a művész textilképei. Ezek a képek megmutatják: nekünk, magyaroknak egészen különleges kegyelmet jelent és különös tanítást képvisel az Árpád-házi szentek kivételesen nagy családja. Ahhoz, hogy megmaradjunk magyarnak, vissza kell szereznünk önismeretünket, önbecsülésünket. Ehhez a küzdelemhez mozgósította Szekeres Erzsébet az Árpád-házi szenteket ezeken a kárpitokon.

A művész arról beszélt, hogy a „szent” annyit jelent: szeretetben odaadott. Olyan embert, aki az életét ajándékozza Istennek – embertársai szolgálatán keresztül. A kárpitokat megáldó Beer Miklós váci püspök arról szólt, hogy szentjeink példáját követve váljunk magunk is szentté. A textilképek együttese felidézi a múltat, megszabja a tennivalókat, és előre jelzi a jövőt, ezáltal irányt mutatva az élet sorsfordulóiban és mindennapjaiban.

(A textil faliképek a továbbiakban megtekinthetők: hétfő-vasárnap délután 5 és 6 óra között. Cím: Szentháromság Templom, 2100 Gödöllő, Szent Imre út 15.)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .