Könyvespolc: A kora középkor

A mű – mint a szerző előszavában közli – elsősorban diákoknak, egyetemi hallgatóknak íródott, de a szaktörténészek is haszonnal forgathatják. Erénye Angenendt munkájának, hogy a rendkívül alapos, tudományos feldolgozást olyan formában és nyelvezettel adja közre, amely segítségével a tárgyalt kor eseményei iránt csak most érdeklődő számára is világosan követhetőek a múltbéli köz- és egyháztörténeti, illetve szellemi események.

A késő antik kor (a Nyugat-római Birodalom 476-ban bukik meg) és a Karoling-kor vége (a dinasztia utolsó császára, Gyermek Lajos 911-ben halt meg) között eltelt idő Európa formálódásának jelentős korszaka, amelyről nálunk évtizedek óta előszeretettel beszélnek úgy, mint a sötét középkorról.
A Szent István Társulat érdeme, hogy gondoskodott a magyar olvasóközönség számára hiánypótló könyv kiadásáról, amely ismét bizonyítja: Európa alapjai – erkölcsi és szellemi értelemben egyaránt – a kereszténységben gyökereznek. A szerző elfogulatlanságát bizonyítja az általa követett pozitivista módszer: a tényeket időrendi sorrendben tárja elénk, anélkül, hogy a maga fölállította eszmei konstrukciókba bonyolódna.

(Arnold Angenendt: A kora középkor – Szent István Társulat)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .