Székelyföld legnagyobb katolikus temploma

Több mint tíz éven át épült a Szent Ágoston oltalmába kerülő istenháza, amely a már meglévő templomok mellett Pénzes József esperes-plébános szavai szerint „valós szükséghelyzetet old meg Csíkszeredában”, ahol több tízezer katolikus él. Az esperes-plébános a közelmúltban egy interjúban az építkezés hosszú időszakáról szólva hangsúlyozta: „A nehézségek megerősítettek abban, hogy amikor szükségünk van rá, Isten nem hagy el.”
A háromezer-hatszáz négyzetméteres beépített hasznos területű épületben több helyiséget alakítottak ki, szimmetrikus elhelyezésben. A központi liturgikus tér, a templom nagyterme ezerkétszáz személy befogadására alkalmas. A terem tetőtéri bevilágítása fénybe öltözteti a szentélyt, amelynek közepén egy gerendakereszt áll. A kereszt két oldalán a templom védőszentjének, Szent Ágostonnak, valamint édesanyjának, Szent Mónikának rézből készült szobrai állnak. A szobrokat Xantus Géza készítette, akárcsak a falakat díszítő, ugyancsak rézből készült keresztúti stációkat.Az új plébániatemplom Albert Homonnai Márton tervei alapján épült. A munkálatok már a kilencvenes évek elején elkezdődtek a földmunkával és az alapgerendázat elkészítésével, viszont csak 1995 után, a csíkszeredai plébániák szétválasztását követően válhatott valóra a korábban megálmodott terv. Az oltártól jobbra kapott helyet a sekrestye, balról pedig a Gyertyaláng ifjúsági csoport terme. Az altemplomba az oltár mögötti részen üveglap borítás engedi át a fényt. Az altemplom központi részén alakították ki a mindkét oldalról megközelíthető kápolnát. Ennek egyik oldalán az elsőáldozók agapéjának, illetve a további közösségi események helyszínéül szolgáló Jakab Antal-terem, valamint a rózsafüzértársulat terme, a másik oldalon pedig a plébániahivatal található. Az alagsorban működik a fogyatékkal élő fiatalok foglalkoztató központja is. Az épület hátsó részének emeleti terében alakították ki a plébánosi lakást, több különálló lakrésszel, továbbá a tetőtérben még két vendégszobát is berendeztek. A templom negyvenhárom méter magas tornyaiban négy, 2002-ben felszentelt harangot helyeztek el. A tornyok között a fémből készült lángoló szív pedig folyamatosan emlékezteti az egyházközség híveit a Szent Ágoston-i jelmondatra: „Nyugtalan a mi szívünk, amíg meg nem nyugszik tebenned!”

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .