Szegények ebédje a Szentatyával a Vatikánban

Önkéntes szervezetek kíséretében több mint négyezer nélkülöző ember érkezett Európa minden részéből Rómába, hogy részt vegyen a Ferenc pápa által bemutatott szentmisén a Szent Péter-bazilikában – tájékoztatta a sajtót az eseményt szervező Új Evangelizáció Pápai Tanácsa. Nemcsak Rómából és Lazio tartományból jöttek a rászorulók, hanem többek között Franciaországból (Párizsból, Lyonból, Nantes-ból, Angers-ből és Beauvais-ból), Lengyelországból (Varsóból és Krakkóból), Spanyolországból (Solsonából), Belgiumból (Brüsszelből) és Luxemburgból is. A pápai szentmisét követően ezerötszáz nélkülöző embert láttak vendégül a vatikáni VI. Pál Teremben, ahol együtt ebédeltek a Szentatyával. A vatikáni csendőrség fúvószenekara és az Édes dallamok nevű gyermekkórus szórakoztatta a jelenlevőket. A többi kétezer-ötszáz rászorulót egyházi fenntartású menzákon, szemináriumokban és kollégiumokban vendégelték meg, többek között a Pápai Észak-amerikai Kollégiumban, a Szent Péter-kör menzáin, a római Caritas menzáján, a Szent Egyed közösségnél, a Pápai Római Kisszemináriumban, illetve a Pápai Regina Apostolorum Egyetemen.
A szegényeknek a Római egyházmegye negyven diakónusa és más olasz egyházmegyék plébániáinak százötven önkéntese szolgálta fel az ebédet. A VI. Pál Teremben étkezők számára Sergio Dussin Al Pioppeto nevű étterme készítette a fogásokat. A menü: paradicsomos, olívabogyós és sajtos gnocchi (krumpligombóc), borjúhús zöldséggel, puliszkával és brokkolival, majd tiramisu, víz, narancslé és kávé volt. Az Új Evangelizáció Pápai Tanácsa önkéntes szervezetekhez fordult, hogy segítségükkel minél több rászorulót elérhessen. Közéjük tartozik a Caritas, a Szent Egyed közösség, a Máltai Lovagrend, az Új Horizontok, a XXIII. János közösség, valamint olyan szervezetek, amelyek közel állnak a peremre szorult emberekhez és a plébániákhoz. A megkeresett intézmények lelkesen válaszoltak, és felkínálták értékes támogatásukat a szervezőknek.
A szegények első világnapjához kapcsolódva november 13. és 19. között 9-től 16 óráig a Szent Péter térhez közeli XII. Piusz téren ingyenes orvosi ellátást biztosítottak a rászorulóknak: laborvizsgálatot, kardiológiai, dermatológiai, epidemiológiai, nőgyógyászati és andrológiai szakorvosi vizsgálatot. Számos orvosi intézmény nagyvonalú felajánlásának köszönhetően vált valóra ez a kezdeményezés. Az olasz Vöröskereszt öt lakókocsit bocsátott rendelkezésre az orvosi kivizsgálásokhoz. A terület biztosításában közreműködött az olasz hadsereg és az olasz Kegyes Cselekedetek Nemzeti Konföderációja. November 18-án, szombaton este a falakon kívüli Szent Lőrinc-bazilikában imavirrasztást tartottak az önkéntesekért, akik naponta nyújtanak segítséget és örömöt a szegényeknek. Szándékosan választották ezt a helyszínt, hogy felhívják a figyelmet a római szent diakónusra, Lőrincre, aki az egyházi kincsek kiadását követelő császár elé odavezette a szegényeket, mondván: „Ők az Egyház valódi kincsei.”
A szegények első világnapjára egy lelkipásztori segédkönyvet jelentetett meg a San Paolo Könyvkiadó. A hat nyelven kiadott kötet a világnap témájával azonos címen jelent meg: Nem szavakkal szeretünk, hanem a tényekkel. Az egyházmegyék és a plébániák nemcsak Olaszországban, hanem világszerte nagy lelkesedéssel fogadták Ferenc pápa meghívását, és számos kezdeményezést indítottak a nélkülözők segítése érdekében.

Forrás és fotó: News.va

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .