Százéves templom Kemestaródfán

A falu híressége a Miród-forrás kegyhely, amelyet az utóbbi években egyre több zarándok keres fel. A falu is erre építve igyekszik kitörni az elszigeteltségből.

Az 1914-ben felépített templomot Sarlós Boldogasszony tiszteletére szentelték fel. És máris belebotlunk a templomról szóló első különleges történetbe. Az istenházát ugyanis elkészülte után nem az akkori püspök, hanem a plébános szentelte fel. A helyiek úgy mesélik: az egyházmegye vezetője valamiért nem nézte jó szemmel az építkezést, ezért maradt el a püspöki áldás, amit Veres András pótolt 2008-ban.


A falubeliek mindig vigyáztak a templomra, és nagy gondot fordítottak rá. Megjavították a tetőt, ha károkat okozott benne a jég, többször tatarozták kívül-belül, térkövezték az épület előtti területet, esőbeállót készítettek.

A jubileumi szentmisére érkezőkkel egészen megtelt a templom előtti utcarész. A köszöntők, valamint a templom történetének ismertetése után V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár mondott beszédet, melyben a közösség szerepének erősítésére, a kistelepülések megmaradásának fontosságára hívta fel a figyelmet. Az ünnepi szentmisét Márfi Gyula veszprémi érsek mutatta be. Szentbeszédében hangsúlyozta: Jézus feltámadása, a Szentlélek eljövetele után Isten templomává lettünk. Mindenkinek igyekeznie kell méltóvá válni erre. Aki tiszta szívvel él, és rendszeresen áldozik, az Krisztushordozóvá válik. Feladatunk, hogy elvigyük Istent a többi emberhez, és tanúságot tegyünk hitünkről a hétköznapokban – fogalmazott a főpásztor.

A szentmise végén a veszprémi érsek megáldotta a századik évforduló alkalmából készített emléktáblát, valamint a templomban elhelyezett új stációkat is.

Fotó: Molnár Péter

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .