A székesegyházi kiállítás előkészületei

Ezt követően fogalmazódott meg egy kiállítás megrendezésének gondolata, hogy a nagyközönségnek is bemutathassák az értékes gyűjteményt. Már folynak az előkészületek, és jól halad a Madonnakápolna feletti oratórium felújítása is – itt kap majd helyet a tárlat. Egy könyv is készül, amelyben szombathelyiek visszaemlékezéseit lehet majd olvasni arról a bizonyos 1945-ös tragikus napról, a templom pusztulásáról és újjáépítéséről. A tárgyak közül többet is restaurálnak, hogy jövőre, a bombázások 70. évfordulóján megnyíló állandó kiállításon bemutathassák azokat. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere, Lendvai Rezső, a székesegyházi képviselő-testület világi elnöke és Koltay Ferenc, a Szombathelyi Székesegyházért Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke közösen járták be a helyszíneket, és tájékoztatást adtak a sajtó képviselőinek. Puskás Tivadar elmondta: a város 6,1 millió forinttal járul hozzá több tárgy, köztük három zászló restaurálásához, a visszaemlékezéseket tartalmazó könyv megjelenéséhez, valamint a kiállítás létrehozásához.


A szervezők egyébként továbbra is kérik, hogy akinek van a háború előtti székesegyházról fotója, amelyen még eredeti szépségében látható a templom, az segítse a tárlatot azzal, hogy másolásra kölcsönadja a felvételt. Így tovább bővülhet a kiállítás anyaga, és akárcsak hetven éve, most is a közösség összefogásával jöhet létre egy közös érték.

Jogos kérdés, hogy a megnyitó után mikor és hogyan lehet majd megtekinteni a gyűjteményt. A nap nagy részében ugyanis a templom zárva van. A szervezők elmondták: már dolgoznak a megoldáson, hogy a kiállítás napközben is látogatható legyen.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .