Az Olvasó írja

Timon Ákos emléktáblája mellett 2009-ben helyezték el a „Szabadságharcaink neves és névtelen magyar-örmény hősei tiszteletére” állított márvány emléktáblát. Ezen négy ovális bronzplakett a következő magyar-örmény hősöket ábrázolja: Kiss Ernő és Lázár Vilmos (aradi vértanúk), Czetz János, Bem József vezérkari főnöke, később huszonöt éven át a Buenos Aires-i katonai akadémia parancsnoka, végül Pongrátz Gergely, 1956-ban a Corvin közi felkelők vezetője.

Ezután lássuk az örmények történetét. Az örmények őshazája a Kaukázusban, az Ararát hegye alatt van. A Krisztus előtti VI. században itt jött létre Arménia. A világon az első állam, amely – Krisztus után 301-ben – felvette a kereszténységet, Örményország volt. Fővárosa Jereván, vallási központja Ecsmiadzin. 406-ban Meszrop Mastoc alkotta meg az örmény ábécét. Az örményeket vallásuk miatt sokat üldözték az évszázadok során. Nyugat felé menekültek Moldvába. Sokan érkeztek ide a Bagratida királyok székvárosából, az ezertornyú Aniból, mintegy hatszáz család. 1672-ben Apafi Mihály fejedelem hívta be az örményeket Erdélybe, letelepedési engedélyt és kedvezményeket adva nekik. Fontos városaik lettek örménykatolikus templomokkal: Gyergyószentmiklós, Csíkszépvíz, Erzsébetváros, Szamosújvár.


Trianon után Erdélyből nagy számban települtek át örmények Magyarországra, főleg Budapestre. 1922-ben alakult meg a Budapesti Örmény Katolikus Egyházközség. Az első lelkipásztorokat a velencei mechitaristák küldték. 1934-ben a bécsi mechitaristák vették át ezt a feladatot. Ebben az időben az istentiszteleteket a Szent István-bazilika Szent Lipót-kápolnájában tartották. 1946-ban lett a lelkészség vezetője az örmény származású Kádár Dániel (1916–1988), akit a bécsi mechitarista rendházban 1940-ben szenteltek pappá. 1947-ben Mindszenty bíboros új dekrétummal szervezte újjá az örmény lelkészséget. 1949-ben a lelkészség a kápolnával együtt az V. kerületi Semmelweis utca 9. szám alatti lakóházának második emeleti lakásába költözött.

Az Orlay utcai ingatlant Timon Ákos (atyai nagybátyám) lánya, Timon Alice Maday Guidóné örökölte. A házat tőle – és felerészben tulajdonostársaitól – 1957-ben vásárolta meg az örmény katolikus egyházközség, amely Azbej Sándor örmény származású építész tervei alapján kápolnát létesített ott. A kápolnát 1973-ban szentelték fel. Azóta az Örmény Katolikus Lelkészség címe Orlay utca 6. Tehát a cikkben szereplő 1922-es dátumhoz képest több mint fél évszázadnyi eltérés mutatkozik.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .