Százéves a Párbeszéd Háza

„Nem szolgáljuk a hitet, ha nem mozdítjuk elő az igazságosságot, ha nem lépünk be a kultúrákba, ha nem nyílunk meg más vallások tapasztalatai iránt. Nem mozdítjuk elő az igazságosságot, ha nem adjuk tovább hitünket, ha nem alakítjuk át a kultúrákat, ha nem működünk együtt más hagyományok követőivel.Nem léphetünk be más kultúrákba, ha nem osztjuk meg másokkal hitünket, ha nem lépünk párbeszédbe más hagyományokkal, ha nem kötelezzük el magunkat az igazságosságnak.

Nem folytathatunk párbeszédet, ha nem osztjuk meg másokkal hitünket, ha nem értékeljük a kultúrákat, ha nem törődünk az igazságossággal” – olvasható mottóként a Párbeszéd Háza honlapján a jezsuiták 1995-ös általános rendi gyűlése által elfogadott szöveg.

A Párbeszéd Háza csakugyan a fentiek szerint működik, izgalmas kísérletként a főváros szellemi-spirituális életében. Számos közösségnek, kulturális kezdeményezésnek ad helyet, és itt működik a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium is.

A rend 2008-ban vette újra birtokba az egykori, 1912-ben felavatott Kongregációs Otthon épületét. A ház a hit, a kultúra és a társadalmi igazságosság területén oly kívánatos párbeszédet szolgálja, és azt a hiányt is orvosolni igyekszik, amely sok katolikus számára jelent gondot: hogy kevés olyan hely van a városban, ahol otthon érezhetnék magukat, és amely kifejezetten az ő érdeklődésükre számot tartó programokkal várná őket. A központ egyik fő erőssége éppen az, hogy nyitott, befogadó, értékes rendezvényeknek biztosít teret és beszélgetésekre hív. Szeretné egyre inkább eloszlatni azt a közkeletű – nem teljesen alaptalan – vélekedést, hogy a katolikus egyházhoz kötődő emberek zártak, más vallások és felekezetek iránt kevéssé érdeklődők, és nemigen fogékonyak a mai világ szellemi áramlataira.

Van-e Budapesten katolikus kávézó? Igen, itt, a Horánszky utcában: a Loyola Café. A Párbeszéd Háza arra hív bennünket, katolikusokat, hogy a magunk köreiből, egyházközségünkből, közösségünkből lépjünk ki egy szélesebb agorára, és tudatosítsuk, mennyire színes, gazdag az egyházunk. Váljunk egyre nyitottabbá más keresztények, sőt más vallások iránt is, hallgassuk meg, milyen értékek iránt elkötelezettek, és mi is ismertessük meg őket mindazzal, ami számunkra fontos. És időnként üljünk le egymással egy jóízűt beszélgetni egy kávé mellett.


Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .