Szabadtéri keresztút készül Győrben

Fotó: Németh Péter

 

A február 19-én tartott sajtótájékoztatónak a Szent László Látogatóközpont Gutenberg téri galériája adott helyet. Az eseményen elhangzott, hogy a káptalandombi püspöki palota megnyitja kapuit a látogatók előtt.
2018. március 28-án, nagyszerdán Veres András megyéspüspök megáldotta Lebó Ferenc Mindenki Krisztusa című köztéri alkotását a győri Püspökvár előtt. Ekkor elhangzott, hogy a mű egy tizennégy stációból álló szabadtéri keresztút része lesz, amelynek állomásait győri vagy Győrhöz kötődő alkotók készítik. A terv április 15-re, nagyhétfőre valósul meg a Győri Egyházmegye, Győr Megyei Jogú Város, valamint elkötelezett helyi vállalkozók, üzletemberek összefogásával.
A Káptalandombbal olyan helyet örököltünk elődeinktől, amely a szentséget sugározza – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Veres András püspök. – Az ember vágyakozik arra, hogy magasabb perspektívából lássa az őt körülvevő tájat és az életet. Kiváló hely erre a Püspökvár, s még kiválóbb a Nagyboldogasszony-székesegyház, ahol a Könnyező Szűzanya kegyképét, Szent László hermáját és Boldog Apor Vilmos püspök szarkofágját őrzik. Pannonhalma, a szent hegy (mons sacer) szomszédságában méltán nevezhető a Káptalandomb szent dombnak (col­lis cacer), hiszen a sok ezer zarándok imádsága által valóban megszentelődik a hely. Hozzájárulnak ehhez azok a művészek is, akik a keresztút stációit készítették – mondta a főpásztor, és úgy fogalmazott: az összefogással, amelynek gyümölcseként a keresztút létrejön, a művészek nemcsak a jelennek, hanem a jövő nemzedékeinek is üzenni kívánnak. Fekete Dávid alpolgármester kifejtette: napjainkban nemigen látunk példát arra, hogy egy történelmi belvárosban keresztutat állítsanak fel. Győrben ez hamarosan megvalósul – mondta, és kifejezte háláját a Győri Egyházmegye főpásztorának, amiért a hagyományos Szent László-napi körmenet mellett nagypénteken és úrnapján is lehetőséget teremt arra, hogy a hívek együtt imádkozzanak a belváros utcáin, tanúságot téve hitükről.
Bogisich Ferenc a támogatást nyújtó üzletemberek képviseletében mondott köszönetet a megyéspüspöknek, Győr önkormányzatának és a művészeknek az együttműködésért és a keresztút megvalósulásáért.
A keresztút elsődlegesen evangelizációs célokat szolgál, emellett azonban különleges művészi értékkel is bír, hiszen több, különböző technikával alkotó művész együttműködéseként jön létre. A kálvária Sándor János építész, vezető tervező irányításával készül. Az állomásokat hét dombormű, két grafika és öt festmény alkotja. A stációkat egy kilométer hosszú útvonalon helyezik el, amely a győri Nagyboldogasszony-székesegyháztól indul, érinti a Dunakapu teret, a Széchenyi teret, a Bécsi kapu teret, majd a székesegyházhoz érkezik vissza. A műalkotásokat egy üvegbeton borítású, kétszer egy méteres tartószerkezetben függesztik fel az útvonal mentén található épületek falára, illetve külön lábazatra állítják őket. A sötétedést követően a stációkat kivilágítják.
A keresztút alkotásait a Szent László Látogatóközpont a Gutenberg tér 2. szám alatti Triangulum Galériában mutatja be. A kiállítást március 6-án, hamvazószerdán 17 órakor nyitják meg a látogatók előtt. A tárlat április 14-ig mindennap látogatható lesz, 10 és 18 óra között.
A kálvária megáldására április 15-én, nagyhétfőn 17 órakor kerül sor. Április 19-én, nagypénteken 18 órai kezdettel már a felállított stációk előtt járnak keresztutat a hívek, Veres András megyéspüspök vezetésével.
A sajtótájékoztatón szó esett arról is, hogy március 21-től csütörtökönként csoportos vezetéssel látogatható lesz a püspöki palota kápolnája, a püspöki magánkönyvtár, az ebédlő, valamint a várkert. A látogatáshoz előzetesen regisztrálni szükséges a Szent László Látogatóközpont honlapján. A csoportok 11, 13 és 15 órakor indulnak a Püspökvár tornya alatti térről. A püspöki palota látogatására szóló jeggyel a Szent László Látogatóközponthoz tartozó káptalandombi kiállítóterek is megtekinthetők.
A sajtótájékoztatón Cseh Sándor, a Győri Egyházmegye Püspöki Vagyonkezelőjének igazgatója ismertette a Triangulum Galéria küldetését. A Szent László Látogatóközponthoz tartozó kiállító- és közösségi tér, amely a Gutenberg tér 2. szám alatti épületben található, március 1-jétől Triangulum Galéria néven működik tovább. A triangulum vagy fémháromszög az egyházi zenében is gyakran alkalmazott hangszer, amely összeköti egymással a profán és a szakrális világot. A névválasztásban szerepet játszott az is, hogy e hangszer kifejezi a galéria művészetközvetítő szándékát, alakja pedig a kiállítóhely előtti háromszögletű térre is utal.

Forrás: Győri Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .