Stratégiai együttműködések

A hitéleti képzések terén az ilyen jellegű kezdeményezések jóval szerteágazóbb előkészítést és nagyobb számú jogszabály figyelemmel kísérését teszik szükségessé. Ennek ellenére a PPKE-nek az egy éve megkezdett folyamatot idén február és április között sikerült szerződésekkel szentesítenie. Szuromi Szabolcs, a PPKE rektora személyes tárgyalásainak eredményeképpen a jövőben két új licencia-képzésre nyílik lehetőség nemzetközi szinten, fejlesztve ezzel a PPKE Hittudományi Kar (HTK) tudományos és szakteológiai profilját, amely eddig három specializációt tett lehetővé.


A PPKE HTK, az Institut Catholique de Toulouse és az Universidad San Dámaso (Madrid) biblikumból és patrisztikából indít közös – a Szentszék által elismert – licencia programot, melynek folyamán a hallgatók mindhárom intézményben hallgatnak szemesztereket és végeznek kutatást. A licencia diploma megszerzését lezáró szigorlatot a három intézmény által összeállított vegyes bizottság előtt teszik le a hallgatók, s maga a képzés is budapesti, toulouse-i és madridi professzorok együttes munkájaként zajlik. A közös programokhoz szükséges két utolsó lépésre idén február 26-án került sor Toulouse-ban, majd április 14-én Madridban, amikor a Pázmány Péter Katolikus Egyetem részéről Szuromi Szabolcs, illetve az Universidad San Dámaso részéről Javier M. Prades López aláírta a két egyetem közötti stratégiai és szoros együttműködési megállapodást. A megállapodások – az említetteken túl – két további (keresztény filozófiai és szisztematikus teológiai) licenciaprogram indítását is lehetővé teszik, valamint egy önálló MA-képzést is, együttműködve a PPKE Kánonjogi Posztgraduális Intézetével és a PPKE Jog- és Államtudományi Karával.

H. Z. E.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .