Spirituális alapoktól a gyakorlati kérdésekig

A tanfolyam szervezői – Gáspár István máriabesnyői plébános és Hadi Ferenc – olyan házaspárok számára indították a programot, akik plébánosukkal együttműködve családközösségeket szeretnének felépíteni az egyházközségükben. A kétéves képzés során meghívott előadók, tanúságtevő közösségek, lelkiségi mozgalmak vezetői ismertetik majd a közösségi munka gyakorlatát. A képzésre az egyházmegyéből harminc házaspár jelentkezett.

Néhány évvel ezelőtt már indult családcsoport-vezető képzés – méghozzá országos szinten -, ami azután abbamaradt. Most egyházmegyei szinten próbáljuk újrakezdeni, a családközösség építésére helyezve a hangsúlyt – mondja Gáspár István plébános. – Nem egyszerűen „profi közösségvezetők" képzését tervezzük. A spirituális alapok tisztázásánál kezdjük: segítünk az Istennel való személyes kapcsolat elmélyítésében, a hitben való növekedésben. A képzés során később előtérbe kerül a praktikum: szó lesz a kommunikáció kérdésköréről, a közösségek lélektanáról.

Hadi Ferenc arról beszélt lapunknak, hogy az elmúlt évek tapasztalatai alapján az egyházmegyében igény mutatkozik a közösségi egyház iránt, ugyanakkor sok településen egyáltalán nincsenek plébániai közösségek, pedig sokan járnak templomba. A közösségképződés spontán nem indul el, ehhez elkötelezett emberekre van szükség, akik szívesen vesznek részt egyházközségi programokon, könnyen teremtenek kapcsolatokat, jól kommunikálnak – akik alkalmassá válhatnak a közösség felépítésére. Rájuk számítottunk, amikor meghirdettük a képzést.

Meggyőződésem, hogy egyéni vagy családi krízishelyzetekben hatalmas erőt jelent a „háttérben” imádkozó közösség, amely magában foglal minden generációt: kisgyermekektől, az idős korosztályig. Többek közt ezt is szeretnénk tudatosítani a jelentkezőkben – mondja Hadi Ferenc.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .