Sevillai Izidor április 4.

Bátyja utódaként átvette az apáti hivatalt, majd Leander halála után Sevilla püspökévé is őt választották meg. Akkoriban mindez világi hatalommal is együtt járt, és Izidor nagy bölcsességgel állt helyt, a rend és az igazság emberének bizonyult. Püspökként megreformálta a papi képzést – a sevillai iskola az ország legjelentősebb központja lett. Szívügyének tekintette az oktatást, a fiatalok képzését, a tudás eljuttatását mindenkihez. II. János Pál pápa ezért is nyilvánította őt az internetet használók és a számítástechnikával foglalkozók védőszentjévé.


A vizigótok megerősödő, és áttérésük után már Róma által is támogatott uralma alatt egyre inkább feledésbe merültek az antik intézmények, iskolák és a kultúra. Izidornak nagy szerepe volt az új civilizáció kialakulásában. Ugyanakkor tudta jól, mindez csak Istennel együtt lehetséges, és a jövő tevékeny építésének együtt kell járnia az imádságos szemlélődéssel. Vallotta: aki arra hivatkozva nem számol Istennel az életben, hogy sok a tennivalója, az végül magát az igazságot is elhibázza. Aki pedig csak az örökkévalóknak szenteli magát, az elfelejtkezik arról, hogy felelősséggel tartozik korának emberei iránt.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .