Emberek, vigadozzatok

Egy napja még böjtöltünk, most pedig már ünnepelünk! Tegnap még igyekeztünk meghalni a bűnnek, bűnös állapotunknak, hogy ma már örvendve fogadhassuk új, megújított életünket, életállapotunkat. Nem élhetünk tovább a hétköznapokban úgy, mint eddig: Krisztus feltámadásának dicsősége átragyogja az életünket.

Élet – A húsvéti tropárban számtalanszor elénekeljük (egészen a negyvennapos ünnepkör végéig), hogy „feltámadt Krisztus halottaiból, legyőzte halállal a halált, és a sírban lévőknek életet ajándékozott”. A mi győzedelmes Urunkat ünnepeljük, aki nem öncélúan vitte végbe a megváltás művét, hanem „mindnyájunkért önként feláldozta magát” mint „engesztelő Pászka”, hogy nekünk új életünk legyen. Azt a Krisztust ünnepeljük, aki az igazság napjaként „örök életet áraszt mindnyájunkra”. Azt az életet fogadjuk ünnepi örömmel, amely immár „a Krisztus sírjából csörgedező halhatatlanság forrásából” táplálkozik. Hogy – az ünnepi evangélium szerint – a Krisztusban lévő élet „az emberek világossága” (Jn 1,5) lehessen.


Világosság – Ünnepi liturgikus szövegeink állandó témája ez is. Egyrészt a tényleges húsvéti fény: „Ma mindenek betelnek világossággal: az egek, a föld és az alvilág. Ünnepeljék tehát az összes keresztények Krisztus feltámadását.” Másrészt a megszemélyesített fény, aki maga a Feltámadott, „ki a sírból újra fölragyogott, mint az igazságnak tündöklő napja”. De van még egy újabb szempont is. Az ünnepre felkészülten, „megtisztított érzékekkel” megláthatjuk „a feltámadás megközelíthetetlen fényében tündöklő Krisztust”. Ez a látás majd az örök húsvétban – a „tündöklő mennyei Jeruzsálemben” – válik teljessé számunkra. Ahol megvalósul az, amit most még csak kérünk: „Add, hogy benned igazabban részesüljünk a te országod nem alkonyodó napján.”

További – a húsvéti öröm, „a soha nem alkonyodó Világosság” fényében megmerítkezett, a hit világosságából és a szeretet hevéből táplálkozó – életprogramunkat vázolja fel egyik húsvéti énekünk: „Feltámadás napja van, világosodjunk fel ezen ünnepéllyel, és egymást, mint testvérek, öleljük! A feltámadás által gyűlölőinknek is bocsássunk meg, és így énekeljünk: Feltámadt Krisztus halottaiból, legyőzte halállal a halált, és a sírban lévőknek életet ajándékozott.”

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .