Segítő hangok a telefonból

– Megsokasodtak a pszichés problémák, egyre kevesebb idő jut az emberre, gond van a társadalommal! Nagy energiát és élményt ad a hívónak, hogy meghallgatják, mert a krízishelyzetben lévő emberek fokozottan igénylik a törődést, odafigyelést – mondta Csepregi János mentálhigiénés szakember a Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet által rendezett konferencián, május 15-én. Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat 2005-ben jött létre azzal a céllal, hogy a családon belüli erőszak következtében előállt súlyos válsághelyzetben lévőkön segítsen a nap huszonnégy órájában. Az ország bármely pontjáról vezetékes vagy mobil hálózatról ingyenesen hívható (06-80-205520) telefonszámon szakirányú, egyetemi felsőfokú végzettséggel rendelkező munkatársak várják a hívásokat és próbálnak megoldást találni, lehetőség szerint a segítséget kérő lakóhelye közelében. Együttműködnek a szociális háló minden résztvevőjével, és szükség esetén, ha valaki azonnali menekülésre kényszerül, kilenc ház közel száz férőhellyel tud 30-60 napra menedéket nyújtani. Ezután átmeneti otthonokban, bérlakásokban, vagy rokonoknál kaphat elhelyezést a rászoruló – hallhattuk Zelenák József főosztályvezetőtől.

Árkovits Amaryl Eszter pszichiáter, pszichoterapeuta kifejtette: a szolgálat célja a beszélgetés. Fontos, hogy a kérdező bizalmat ébresszen, és megfelelően irányítsa a beszélgetést. Mindig a hívó teszi le a telefont, és akiknek nem tudnak így segítséget nyújtani, a krízisambulanciára irányítják. Általában nem kapnak visszajelzést azoktól, akiknek segítettek, így nem tudják, hogy alakult a további életük, de remélik, hogy jó helyre kerültek. Belső csend és komoly önismeret kell hozzá, hogy valaki telefonos segítő legyen. Önkéntes alapon, ellenszolgáltatás nélkül, sokan család mellett végzik ezt a munkát, ezért elengedhetetlen, hogy egy megértő, támogató családi háttér legyen mögöttük. Rendszeresen szerveznek továbbképzéseket a munkatársaknak, ahol esetmegbeszélésekre kerül sor, a tanulságok levonásával. Itt nyílik lehetőség a feltöltődésre – mondta Szabóné Kállai Klára klinikai szakpszichológus.

Napjainkban egyre több a családon belüli erőszak, a bántalmazást szenvedett, vagy prostitúció, emberkereskedelem következtében súlyos válsághelyzetben lévő egyén. Reméljük, mindig lesznek elegen, akik készen állnak arra, hogy lelki támaszt nyújtsanak ezeknek az embereknek, hogy ne jussanak el odáig, hogy italba menekülnek, kábítószerhez nyúlnak, vagy öngyilkosságot követnek el. Isten segítse a szolgálat további munkáját!

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .