Sárospatak–Kassa

 

 A gönci pálos kolostor romjai

    A program első szakaszában a szervezők felmérték azokat a helyszíneket, településeket, amelyeket az útvonal érinthet, és amelyek a vallási, kulturális élményeket kereső gyalogos és autós zarándokok szálláshelyét, pihenését biztosíthatják. Felvették a kapcsolatot azokkal a helyi emberekkel (például egyháziakkal, önkormányzatiakkal, turisztikai szakemberekkel, szállásadókkal, vendéglősökkel), akik a munkájukkal biztosítani tudják a zarándokút hosszú távú működését: azt, hogy az útra vállalkozók egyszerre érezhessék-tapasztalhassák meg a zarándoklét lelkiséget építő magányát és közösségmegtartó, gondoskodó erejét.

    A Zempléni-hegységet átszelő zarándokút önálló turistajelzéssel ellátott és gyalogosan végigjárható lesz a két város között, és az utasokat tizenhét tájékoztató tábla is segíti az információszerzésben a településeken és az út mentén található jelentősebb emlékeknél.

 

 A Szent Erzsébet-székesegyház Kassán

 A zarándokút jelentőségét és kiemelt egyházi fontosságát jelzi, hogy védnökséget vállalt felette Ternyák Csaba egri és Bernard Bober kassai érsek. Az út hivatalos megnyitása június 13-án, pünkösdhétfőn lesz, amikor a Szent Erzsébet tiszteletére bemutatott sárospataki szentmise után az érsekek áldásával elindul a nyitó zarándoklat. Az első zarándokcsoport tagja lesz a Németországból érkező Rolf Damm is, aki a 2007-es jubileumi évben gyalogosan zarándokolt Eisenach-Wartburgtól, Szent Erzsébet életének fontos színhelyétől Sárospatakig, idén pedig visszafelé Kassa érintésével teszi meg ezt az utat. A szervezők reményei szerint a Szent Erzsébet-zarándokút később egy majdan létrejövő európai kulturális út része lesz, amely összeköti Szent Erzsébet szülővárosát, Sárospatakot és életének fő helyszíneit, Wartburgot és Marburgot.

 (A programhoz kapcsolódó honlap: http://www.szenterzsebetut.hu/.)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .