Sándor István vértanúsága

A magyarországi jelenlétük századik évfordulóját ünneplő szaléziak számára különösen nagy örömet jelent a hír. Sándor István ugyanis az első magyar szalézi szerzetes, akit az egyház a boldogok sorába emel. Avatása őszre várható, s Magyarországon, a szaléziak szándéka szerint Budapesten lesz majd a szertartás.


Sándor István Szolnokon született 1914-ben. 1936-ban lépett be a szalézi rendbe, laikus testvérként. 1940 és 1949 között nyomdászként dolgozott, közben híradós katonaként szolgált, és munkásfiatalokkal foglalkozott. Működésének fő színhelye a Clarisseum volt. Amikor 1951. február végén a hatóság tudomására jutott illegális tevékenysége, álnevet vett fel, és bejelentés nélkül lakott rendtársánál. Kirándulásokat szervezett, összejöveteleket tartott magánházaknál, és hittant tanított. 1952 júliusában tartóztatták le, és 1953. június 8-án kivégezték.

Ahogyan arról korábban lapunk is beszámolt, a közelmúltban mutatták be a Dér András rendezte Isten szolgája – Sándor István című dokumentumfilmet, melynek főszerepét Orth Péter játssza.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..