Aggodalmak, félelmek

Tény, hogy vannak olyan bűncselekmények, amelyek nagyon elszaporodtak ebben az országban, és sajnos vannak köztünk olyanok, akik egyáltalán nem tisztelik mások életét, épségét, a közösség értékeit, és naponta rúgják fel az emberi erkölcs legalapvetőbb szabályait. Beszélhetnénk megölt, megerőszakolt fiatalokról, kirabolt és meggyilkolt idősekről, számba vehetjük a kifosztott templomokat vagy kegyhelyeket, vagy hiányolhatjuk egy bakonyi fakereszt elrabolt fémkorpuszát. Ez utóbbi esetben kíváncsi lennék, vajon milyen szavak kíséretében értékesítette az illető a lopott „holmit”?! Kapott-e érte harminc eurót?


Sajnos, szinte valamennyien találtuk már hűlt helyét ellopott biciklinknek, autónknak, és szembesültünk felforgatott, kirabolt otthonainkkal, de amikor a közelmúltban katasztrófahelyzetben loptak el elektromos vezetéket, rettenetesen megdöbbentem. Amíg mások életeket mentenek, vannak, akik kihasználják az éberség hiányát. Volt már ilyen a történelemben? Szent László kemény törvényei jutnak eszembe, de tudom azt is, hogy lovagkirályunkat ma valószínűleg szétszednék a jogvédő aktivisták. Ilyenkor bizony aggódom gyermekeim jövőjéért, és félek, hogy minden nappal elveszítünk egy esélyt az összefogásra. Mert egyedül védtelenek vagyunk, csak a közösség ereje és Krisztusba vetett hite győzheti le világunkban a rosszat. Szerencsére van, ahol már elkezdték az összefogást. Több budapesti plébánia közösségében aláírást gyűjtenek, hogy ne lehessen emberi embriókat felhasználni kozmetikai és élelmiszer-ipari célokra.

Olykor valóban letaglózó, hogy mi ellen kell védekeznünk. Egy amerikai szervezet a közelmúltban azért kardoskodott, hogy a „sikertelen” abortuszok után megszületett gyermekek életéről az anya és az orvos dönthessen. Nincs tévedés, valóban a világra jött baba életéről akarnak ítéletet hozni. Hát ilyenkor félek és aggódom, és ezek után nagyon sokáig kell imádkoznom Szent Teréz imáját, hogy megnyugodjon a lelkem. Mindenesetre az ima mellett tennünk is kell, hiszen a világban élünk, és Jézus sem akar védett lakóparkokba zárni minket. Cselekednünk kell társadalmunkért, hogy békét és biztonságot teremtsünk családjaink számára. Összefogva, amíg nem késő.