Röviden

Kitüntetések egyházi intézmények munkatársainak

Pro Voluntarius, Pro Caritate, Szent Kristóf- és Esélyegyenlőségért-díjakat adott át a Pesti Vigadóban december 1-jén Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, illetve a tárca több államtitkára, mások mellett egyházi intézmények munkatársainak. Szent Kristóf-díjjal tüntette ki Gábor Miklóst, a Katolikus Ifjúsági Mozgalom elnökét, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Ifjúsági Bizottságának irodavezetőjét és Tóth Edinát, a nyíregyházi Sója Miklós Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola pedagógiai asszisztensét. Pro Voluntarius-díjban részesült a Gödi Piarista Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium Mentor Csoportja, valamint Velkey Balázs Ferenc, a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium igazgatóhelyettese. Pro Caritate-díjat vehetett át Dallos Rita, a hévízi Szent Lukács Idősek Otthona igazgatója és Tuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatója.

Kormányzat.hu/Magyar Kurír


Snell györgy püspökké szentelése

Ferenc pápa október 20-án pudentianai címzetes püspökké és az Esztergom–budapesti főegyházmegye segédpüspökévé nevezte ki Snell Györgyöt, a budapesti Szent István-bazilika plébánosát.

December 6-án, szombaton, 10.30 órakor ünnepi szertartás keretében szentelik püspökké a budapesti Szent István-bazilikában.

Snell György 1949. március 8-án született Kiskirályságon, a mai Gádoroson. Felsőfokú tanulmányait a budapesti Központi Szemináriumban és az Egri Érseki Papnevelő Intézetben végezte. 1972. április 3-án Egerben szentelte pappá Vajda József váci segédpüspök a Váci egyházmegye szolgálatára. 1993-ban, a magyarországi egyházmegyék határainak rendezését követően az Esztergom–budapesti főegyházmegyéhez került.

Főpásztora a kiskunlacháza-peregi Szent Mihály-plébániára küldte kápláni szolgálatra, majd 1975-ben a budapest-rákoskeresztúri Szent Kereszt Felmagasztalása-plébániára került, ahol 1988-tól plébános lett. Szolgálata alatt felújította a Szent Kereszt-templomot, és Szent Pál megtérésének tiszteletére új templomot épített a kerület központjától távolabb lakó hívek számára a Madárdombon. Lelkipásztori munkájának gyümölcse a Pál Apostol Katolikus Általános Iskola és Gimnázium is, amelynek alapítója és lelkivezetője volt.

Mindemellett 2004-től két éven át oldallagosan ellátta a budapest-rákosligeti Magyarok Nagyasszonya-plébániát is. 2000 és 2003 között a rákosi espereskerület helyettes esperese, majd 2005-ig esperese volt. 2008-tól a budapesti Szent István-bazilika plébánosa és a Szent Jobb őre. 2003-tól mind a mai napig az Egyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatóság igazgatója.

Munkájának elismeréseként 1999-ben Szent Andrásról nevezett visegrádi apáti címet kapott, 2009-ben pedig az Esztergomi Főszékesegyházi Káptalan Kollányi Ferencről elnevezett stallumának mesterkanonokja lett. Jelmondata: „Ti adjatok nekik enni” (Mt 14,16).

MKPK Sajtószolgálat

Vertse Márta elbúcsúzott elbúcsúzott

Elköszönt a hallgatóktól a Vatikáni Rádió eddigi megbízott felelős szerkesztője, Vertse Márta. December elsejétől Vértesaljai László jezsuita szerzetes vette át a műsor vezetését. Vertse Márta harmincegy évet töltött a Vatikán Rádiónál, ahol – az utóbbi időben Gedő Ágnessel és Somogyi Viktóriával karöltve – igazi csapatmunkában dolgozott azon, hogy a sok-sok kis mozaikból naponta összeálljon a műsor egésze.

Kuzmányi István/Magyar Kurír

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .