Röviden

Megemlékezés Magyarkanizsán

A második világháborúban vértanúhalált halt katolikus papra, Szabó Dénesre emlékeztek Magyarkanizsán szeptember 29-én.

A szegedi Délvidék Kutató Központ történész szakértői fogalmazták meg célként, hogy elevenítsék fel azoknak a délvidéki magyar lelkipásztoroknak az életpéldáját, akik az 1944-es magyar népirtásnak estek áldozatául. A mostani, immár ötödik alkalommal Szabó Dénesért, a tótfalusi plébánosáért mutatott be szentmisét Kiss-Rigó László püspök. A vértanú pap domborművét a magyarkanizsai Szent Pál-templom (Kistemplom) kertjében állították fel a településen mártírhalált halt pap emlékére.

Az esemény történelmi hátterét a Délvidék 1941-es visszafoglalása adja, melyre a szerb csapatok súlyos megtorlással válaszoltak. Szabó Dénes atya keresztényi és lelkipásztori magatartására jellemző, hogy a magyar hadsereg bevonulása idején, a háborús helyzetben is arra szólította fel híveit, hogy bánjanak emberségesen a szerb lakossággal. A szerb támadások idején azonban ő maga is fogságba került. Hitét itt is megtartotta, hivatását a végsőkig folytatta: gyóntatott, segítette társait. Súlyos kínzásnak vetették alá, majd 1944-ben kioltották az életét.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .