Roque González de Santa Cruz november 17.

 

 

A rend ezekben az időkben hívta életre az első dél-amerikai redukciókat. Roque González de Santa Cruz három évig volt a vezetője a legelső ilyen missziónak, majd még számosat ő maga alapított. Ő volt az első európai ember, aki behatolt Dél-Amerika bizonyos részeire a mai Paraguay, Brazília és Argentína területén. Szívvel-lélekkel végezte munkáját, és töretlen elhivatottsággal igyekezett megismertetni az indiánokkal az örömhírt.


 

 

1628-ban két fiatal jezsuita csatlakozott hozzá, Alonso Rodríguez és Juan de Castillo, akikkel közösen hozták létre a Szűz Mária Mennybemenetele Redukciót az Ijuí folyó partján. Ennek Juan de Castillo lett a vezetője, Roque és Alonso pedig még mélyebbre ment a vadonba. A mai Brazília déli részén megalapították a Mindenszentek Redukciót. Itt azonban ellenállásba ütköztek: a helyi guarani vezető és a sámán a misszionáriusok ellen hangolta az embereket. A missziót 1628 novemberében megtámadták az indiánok, a kis fatemplomot felgyújtották, a két papot megölték, testüket pedig a lángokba dobták. Két nappal később a Szűz Mária Mennybemenetele Redukciót is felégették, és megölték Juan de Castillót is.

 

A jezsuita misszionáriusok kanonizációja már közvetlenül haláluk után elkezdődött, de az első iratok elvesztek. Csak 1934-ben bukkantak fel azok másolatai Argentínában. Végül 1988-ban avatta szentté Roque González de Santa Cruzt II. János Pál pápa.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .