Róma – Vatikán

A bazilika hat oltára azokra a keresztényekre emlékeztet, akik a kommunizmus, illetve a nácizmus totalitárius erőszakának estek áldozatul, akik Amerikában, Ázsiában és Óceániában, valamint Spanyolországban és Mexikóban, továbbá Afrikában haltak vértanúhalált. Látszólag az erőszak, a totalitárius rendszerek, az üldöztetések, a vak kegyetlenség az erősebb, a feltámadt Jézus azonban megvilágítja tanúságtételüket, és értelmet ad vértanúságuknak. A pápa megköszönte a negyvenéves közösség apostoli tevékenységét, béke iránti elkötelezettségét, a kiengesztelődés munkálását, amely a közösség egyik fő jellemzője.

Júniustól Szent Pál-év

Szent Pál apostol születésének második millenniuma alkalmából Andrea Cordero Lanza di Montezemolo bíboros, a római Falakon kívüli Szent Pál-bazilika főpapja kezdeményezte Szent Pál állítólagos szarkofágjának régészeti feltárása után ezt az emlékévet, mely a pápa szentmiséjével június 29-én veszi kezdetét. (A szarkofág tudományos azonosítása csak az emlékév után történhet.) Ma még nem tudható, hogy az apostol életének kilikiai szülővárosa, Tarsus és az általa alapított egyházközségek a mai Görögország területén mennyire kapcsolódhatnak az emlékévhez. Találgatások vannak arról is, hogy Benedek pápa vajon elzarándokol- e ezekre a helyszínekre.

A Szent Pál-év központja azonban mindenképpen Róma lesz, ahol az apostol élete utolsó éveit töltötte és vértanúságot szenvedett. A zarándok Rómában is több helyet kereshet fel, mely az apostol életében szerepet játszott. A zarándokkalauzból egyhetes és kétnapos programokból választhat. Egy hét alatt 16 templomot és katakombákat is meglátogathat, benne több emlékhelyet: a San Paolo alla Regola-templomot, ahol az a ház állt, ahol Pált házi őrizetben tartották; a Mamertinus börtönt a Forumnál; vértanúságának helyszínét a Tre Fontane apátságnál; temetkezési helyét, a Falakon kívüli Szent Pál-bazilikát. Különjáratú autóbusz könnyíti meg a zarándokok dolgát. A bencés szerzetesek gyónási lehetőséget nyújtanak és esti imára is várják a zarándokokat. Ökumenikus áhítatokról is gondoskodnak. A 2009. januári egység-imahét az emlékév kiemelt eseménye lesz. A jubileumi esztendőben színvonalas hangversenyekre is készülnek Lorin Maazel és mások közreműködésével. A vatikáni múzeumok két most restaurált ókeresztény szarkofágot is bemutatnak. Konferenciák, előadások, csoportos lelkipásztori programok és egy különös „Szent Pál-láng” teszi teljessé a programot. Római templomokban lobog majd ez a láng, és a zarándokok olajadagot vásárolhatnak a láng táplálására. (KAP)

Az iraki keresztények szomorú helyzete

Jean-Benjamin Sleiman, bagdadi latin szertartású érsek a Vatikáni Rádiónak adott nyilatkozatában az április 5-én meggyilkolt szír ortodox pap tragédiája által okozott mély fájdalomról szólt. A fájdalomhoz csatlakozik a növekvő félelem és bizonytalanság. Az országban rendkívül veszélyes a helyzet. Arról is beszámolt, hogy a nem keresztények is érzik: a pápa mellettük áll. A kilencvenes években Irakban több mint egymillió volt a keresztények száma, ami mára 400 ezerre csökkent. „A legjobb megoldás az lenne, ha segítenék Irakot, hogy ismét helyreálljon a béke. Addig ugyanis mindenkit veszély fenyeget, különösen a kisebbségeket.”

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .