Róma – Vatikán

A találkozóra a bizottság plenáris ülése adott alkalmat, amelyet idén a következő témának szenteltek: Ihletettség és igazság a Bibliában. Ez a kérdés XVI. Benedek szívügye. Emlékeztetett rá, hogy a katolikus bibliamagyarázóknak teljes összhangban kell dolgozniuk az egyházi tanítással, figyelembe véve a profán tudományok pozitív hozzájárulását is a kutatáshoz. Ahhoz, hogy helyesen értelmezzük a Bibliát, figyelmesen meg kell vizsgálnunk, hogy a szent írók mit akartak mondani. A pápa emlékeztetett arra a három szempontra, amelyet a zsinat jelölt meg ezzel kapcsolatban: figyelmet kell fordítani a Szentírás tartalmára és egységére, az élő hagyományra és a hit analógiájára.
Egy olyan világban élünk, ahol egyre nagyobb hangsúlyt kap minden téren a tudományos kutatás. Ezért a bibliamagyarázás tudományának is megfelelő szinten kell folynia.

Júniusban szociális enciklika

Vatikáni források szerint június végére, Péter és Pál apostolok ünnepére készül el XVI. Benedek harmadik pápai körlevele. A Szentatya harmadik enciklikája – első szavai alapján – várhatóan Caritas in veritate (Szeretet az igazságban) címmel jelenik meg. Kiadását eredetileg az elmúlt év végére tervezték, ám a gazdasági válság miatt XVI. Benedek úgy ítélte meg, hogy át kell dolgozni és aktualizálni kell.

A vallási képzés az emberi nevelés része

A Szentatya április 25-én fogadta az olasz hitoktatók találkozójának közel nyolcezer résztvevőjét. Hozzájuk intézett beszédében kiemelte, hogy a katolikus vallás oktatása szerves része az olasz iskolák történetének. A hitoktatás kedvez a létezés mély értelméről való elmélkedésnek, és segít rátalálni az egység és az egyetemesség érzésére. A vallási dimenzió közreműködik a személy átfogó képzésében, és lehetővé teszi, hogy az ismereteket életbölcsességé alakítsa át.

Megértési memorandum a Vatikán és az Arab Liga között

A nyilatkozatot április 23-án írták alá a Vatikánban. Az egyezmény tovább erősíti az együttműködés kötelékeit, amelyek a Szentszék és az Arab Liga között fennállnak, figyelmet szentelve a vallásközi párbeszéd kezdeményezéseinek is.

Pápai küldöttek a Szent Pál-év lezárásakor

A jubileumi év június 29-én zárul ünnepi szertartásokkal, a Szent Pál emlékét őrző helyszíneken. XVI. Benedek különleges küldötteket nevezett ki erre az eseményre hét bíboros személyében: A Szentföldön Walter Kasper, a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsának elnöke, Máltán Ennio Antonelli, a Pápai Családtanács elnöke, Cipruson Renato Raffaelle Martino, az Igazságosság és Béke Pápai Tanácsának elnöke, Törökországban Jean-Louis Tauran, a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsának elnöke, Görögországban Jozef Tomko bíboros, a Népek Evangelizálása Kongregáció nyugalmazott prefektusa, Szíriában Antonio María Rouco Varela madridi érsek, Libanonban André Vingt-Trois párizsi érsek vesz részt különleges pápai küldöttként a záró szertartásokon.

Mikor ér véget a földi életünk?

Ez volt a központi témája annak a találkozónak, melyet április 20-án tartottak a lateráni Szent János-bazilikában. A olasz szenátus ugyanis nemrégiben elfogadott egy, az emberi élet végével foglalkozó törvénytervezetet, melyet most már a képviselőház tárgyal. Agostino Vallini bíboros szerint nem lehet elfogadni sem az eutanáziát, sem a mesterséges életben tartást. Az állam feladata pedig egy olyan alaptörvény megalkotása lenne, amely kimondja azokat a dolgokat, amiket nem szabad megtenni.

Európai katolikus egyetemisták konferenciája

A római állami Tor Vergata-i egyetemen július 9-től 12-ig rendezik az európai katolikus egyetemi hallgatók konferenciáját – jelentették be az európai egyetemi lelkészek djursholmi (németországi) találkozóján április 20-án. A konferencia témája: Az új emmauszi tanítványok. Keresztényként az egyetemen.

XII. PIUSZ dokumentumok

Adolfo Nicolás jezsuita generális engedélyezte, hogy a kutatók tanulmányozzák, katalogizálják és digitalizálják Robert Graham amerikai jezsuita dokumentumgyűjteményét, amely újabb adatokkal szolgálhat XII. Piusz pápa zsidómentő tevékenységére vonatkozóan.

A Szent Anzelm-év lezárása

Canterburyi Szent Anzelm Aosta szülötte. A franciaországi Bec apátjaként, majd canterburyi érsekként vált ismertté. XVI. Benedek pápa ez alkalomból levelet küldött a bencés prímás-apátnak, Notker Wolfnak. A Szentatya arra buzdít, hogy fedezzük fel ismét Szent Anzelm tanításának gazdagságát. Írásaiban nem válik külön a tudás és a vallásos áhítat, a teológia és a misztika.

Olasz papok adakozásra szólítása

Diego Coletti comói olasz püspök arra hívta fel papjait, hogy évente egyhavi fizetésüket fordítsák a szociálisan rászoruló családok segítésére. Az adományokat egyházmegyei alapba gyűjtik és abból segítik a gazdasági válság miatt nehéz helyzetbe jutott családokat – jelentette április 17-én a La Repubblica.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .