Róma várja a fiatalokat

A plébániák október 1-je óta készülnek az eseményre. A felkészülés során minden kisebb és nagyobb plébánia egyre szorosabb kapcsolatba kerül egymással a közösen szervezett programok révén. Hétfőtől csütörtökig a Lateráni bazilikában gyűlnek össze imádságra, péntekenként pedig a római Szent Kereszt-bazilikában találkoznak. Az imádságok és elmélkedések során nyolc héten keresztül egyre pontosabb és egyre mélyebb válaszokat keresnek azokra a kérdésekre, amelyek a taizéi találkozó középpontjában állnak. Mindazok ugyanis, akik arra készülnek, hogy vendégül lássanak egy idegent, utóbb más fényben látják majd saját hétköznapjaikat is. Újabb és újabb gondolatok merülnek fel bennük, hiszen pontosan tudniuk kell: mi fontos számukra valójában, mi az, amit másoknak, a vendéggé váló idegeneknek szeretnének megmutatni magukból, s mi az, amit nyújtani tudnak nekik. Mindennek persze nemcsak anyagi, de lelki értelmét is meg kell találniuk, hiszen nagyon sokan élnek a világban magányosan, kapcsolatok nélkül. Innen pedig már csak egy lépéssel kellene továbbjutnunk: ha számunkra ismeretlenek előtt képesek vagyunk megnyitni otthonunkat, vajon miért nem tesszük ugyanezt naponta a környezetünkben élőkkel is…


A zarándoklat a hit évének programjába illeszkedik. A résztvevők a szeretet és a hit forrásához érkeznek, hogy közösen imádkozzanak XVI. Benedek pápával az apostolok sírjánál. A találkozó központjában a hitből fakadó élet és a szolidaritás áll. A szervezők ezért hívják a fiatalokat Rómába, hogy a hit és a bizalom ösvényén együtt járva az Istenhez vezető utat találják meg. A bizalom zarándokútja mindig a szívekben meglévő béke utáni vágyhoz és a hitben való elmélyüléshez vezet.

 

A program az eddigi találkozók tapasztalata alapján komoly lelki élményt jelent mind a vendégek, mind a befogadó családok számára. Rómában a közös és kiscsoportos imák, zarándoklatok mellett a fiatalok felkeresik majd a korai kereszténység híres helyeit is. A szervezők hangsúlyozzák, a legfőbb helyszínek a befogadó plébániák lesznek: a bizalom zarándokútjára érkezők elsősorban itt vesznek majd részt az imádságokon és szentmiséken. Emellett december 29-én, szombaton este hat órakor a Szent Péter-bazilikában XVI. Benedek pápával találkozhatnak, vele együtt imádkozhatnak a fiatalok. Másnap közös zarándoklatra indulnak a Circus Maximustól a kereszténység első századainak emlékeit keresve, emlékezve azokra, akiket egykor hitükért üldöztek. Január 1-jén, kedden délután négy órakor Róma belvárosába várják az összes résztvevőt, hogy színes felvonulásukkal mutassák meg egymás iránti szeretetüket, közös istenhitüket.
Ajándékot kapni jó dolog, mondta Agostino Vallini bíboros, a pápa római helynöke a közelmúltban. Így folytatta: a város lakói vendégül látják az érkező fiatalokat, de a rómaiak is ajándékot kapnak azzal, hogy befogadják őket. A római plébániák kinyitják kapuikat mindazok előtt, akik hozzájuk látogatnak. Az egyház vezetői bíznak abban, hogy ezek a kapuk akkor is kitárva maradnak, amikor az „idegenek” elmennek – mondta Vallini bíboros a taizéi találkozó főszervezőinek.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .