Rockoratóriumot mutattak be Szent Lászlóról Csíkszeredán

Az oratórium zenéjét a Role zenekar alapítója, Nagy ­Tivadar írta, Papp Kincses ­Emese szövegkönyvére. A megvalósításban Tóth Larisa táncstúdiója, valamint Kelemen Szilveszter és Kósa Gabriella néptánc-koreográfusok voltak Tarjányi Krisztina rendező segítségére. Nagy Tivadar és Papp Kincses Emese már korábban is készített Szent Lászlóról egy kisebb lélegzetvételű zenés darabot, ezt elevenítették fel és dolgozták át Tóth Larisával. Az oratóriumot vonószenekarral és nagy kórussal mutatták be a Szent László-év tiszteletére. A produkció létrejöttét jelentősen támogatta a város is, és külön kérték a rendezőket, hogy augusztus 20-án, Csíkszereda főterén legyen a bemutató.
„A mai világból, úgy érzem, hiányoznak a példaképek, hiszen a tévés celebeket vagy a filmsztárokat nem tekinthetjük annak – indokolta a témaválasztást Nagy Tivadar a Vasárnap című erdélyi katolikus lapban megjelent interjúban, amelyet az oratórium alkotóival készítettek. – Igazi, erős emberekre lenne szükségünk, akik mintát adnak. A XXI. század nem igazán kényeztet bennünket markáns személyiségekkel, sem a politikában, sem a közéletben. Ezért egy kicsit »visszafele fordulván« igyekszünk nagy formátumú hősöket keresni. Szent László rendkívül erős személyiség, igazi egyéniség és sokoldalú, igaz ember volt, ezért úgy érzem, érdemes foglalkoznunk vele. Célunk, hogy minél többen megismerjék a cselekedeteit, a törvényeit, az életét, és mindezt akár a rockzene lehetőségein keresztül.”
„Az előadással leginkább azt szeretnénk elmondani az embereknek, hogy mindig van hová kiáltani, van honnan segítséget kérni, akár a múltunkba visszatekintve is, és sohasem kell csüggedni – ismertette a produkció mondanivalóját Sántha Zsuzsánna, a Role zenekar énekesnője. – Mindig van kiút, van kibe kapaszkodni, és így továbbmenni.”

Forrás és fotó: Romkat.ro

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .